Tavaly folytatódott a készpénz nélküli tranzakciók arányának növekedése

2024. március 16., 16:09 , 1201. szám

Tavaly a kereskedelmi szegmens készpénz nélküli tranzakcióinak mintegy 90%-a érintésmentes és NFC fizetési technológiákkal történt – derül ki a fizetési kártyákkal végzett tranzakciók statisztikai adatainak elemzéséből, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nyomán.

Az ukrán bankok és pénzintézetek által kibocsátott fizetési kártyákkal végrehajtott tranzakciók teljes száma 7,912 milliárd egységet tett ki. Valamennyi ilyen tranzakció együttes összege 6,14 billió hrivnya volt. A tranzakciók 91,9%-át, ami az összes tranzakció összegének 90,4%-át tette ki, Ukrajnában hajtották végre.

Az NBU hangsúlyozza, hogy ez pozitív tendencia, hiszen a fizetési kártyákkal végzett nem készpénzes tranzakciók mennyiségi aránya az összes tranzakció teljes összegének 65%-át tette ki. Vagyis folytatódott a készpénz nélküli tranzakciók arányának növekedése: 2021-ben ez a mutató 61% volt.

A tranzakciók legnagyobb része – körülbelül a 70%-a – a kereskedelmi hálózaton belüli elszámolásokra irányult. Az összegüket tekintve azonban a kártyáról kártyára történő pénzátutalási műveletek domináltak – 37,1%.

Az elemzésből kiderül az is, hogy jelenleg az aktív fizetési kártyák több mint fele (58,7%) érintésmentes.

 (pszv/epravda.com.ua)