Megtartotta első tavaszi túráját a Kárpátjáró csapata

2024. március 16., 14:41 , 1202. szám

A téli túrák szerelmesei egy időre szögre kell, hogy akasszák kabátjaikat, hiszen eljött a tavasz, és a jó idő beköszöntével a Kárpátjáró csapata egy igazi tavaszköszöntő, Ébredő természet témájú utazást szervezett. A túra fő úti célja a festői látványt nyújtó, kárpáti sáfránnyal borított Nyírhalmi Arborétum volt, de emellett a túrázók ellátogattak a munkácsi Vörös-hegyen található egykori teaültetvényhez, meghódították a Lovacska-hegyet, melyről egyedülálló kilátás nyílik Munkács városára, megismerkedhettek a beregszentmiklósi várkastéllyal, és Bokotej Lóránt alkotóházába is betekintést nyerhettek.

Túrázni minden évszakban érdemes, hiszen a természet évszakonként más-más arcát mutatja. Kárpátalja pedig megannyi szépséget rejteget a túrázni vágyók számára télen is.

A Kárpátjáró csapata számára Horváth Zoltán túravezető már több éve szervez túrákat Kárpátalja-szerte. Az alkalmak során a résztvevők nemcsak vidékünk természeti értékeit és látványosságait fedezhetik fel, hanem a történelmi nevezetességekkel és kulturális örökségünkkel is megismerkedhetnek. „Túráink fő célja, hogy általuk tovább népszerűsítsük a természetjárást a kárpátaljaiak körében, illetve minél több emberrel megismertessük történelmi és kulturális örökségünket” – számolt be Horváth Zoltán.

A programelemeket minden túra során úgy állítják össze, hogy a teljesítményen és a természeti szépségen kívül színesítsék a programot kulturális és történelmi szempontból fontos állomások is.

„A túra azért is viselte az Ébredő természet nevet, hiszen ebben az időszakban, amikor egy-egy sétát teszünk az erdőben, megcsodálhatjuk, hogyan jelennek meg a tavasz első virágai, és szemtanúi lehetünk, hogyan bontakozik ki újra a természet” – fogalmazott a túravezető.

A mostani túra több úti célt, kulturális, épített örökséggel kapcsolatos emlékhelyet is magában foglalt, és a teljes szakasza alatt kedvező volt azoknak is, akik kevésbe jártasak a természetjárásban.

Az utazás első állomása a Munkács melletti Vörös-hegy volt. Itt található az egykori munkácsi teaültetvények egy felélénkített szakasza.

Az ültetvényt még 1945 tavaszán hozták létre és telepítették be Sztálin kifejezett kérésére annak érdekében, hogy különleges indiai, ceyloni és grúz teaféléket termesszenek. A telepítés sikeres volt, hiszen pár évre rá bőséges terméshozamról számoltak be, azonban a vezető 1953-ban bekövetkezett halála után az ültetvény hanyatlásnak indult.

Néhány évvel ezelőtt, 2019-ben munkácsi és kijevi aktivisták felmérték az ültetvény állapotát és egyes szakaszait újra gondozás alá helyezték, felélénkítették.

„A teaültetvény egy olyan különlegessége Kárpátaljának, amely kisebb csodával ér fel, hogy még ma is jelen van és túlélte a közel hetven‑évnyi elhanyagolást” – hangzott el a túra során.

Ezt követően a túrázók a Lovacska-hegy felé vették az irányt, ahonnan a legszebb kilátás tárul Munkács városára és környékére, valamint a kanyargó Latorcára.

A túra harmadik úti célja volt a nap fénypontja, mégpedig a 34 hektáron elterülő Nyírhalmi Arborétum. Amire a túrázók elérték, a délelőtti napsütésnek hála, minden sáfrány kibontotta szirmait, ennek köszönhetően legszebb pompájában tekinthették meg a messze elnyúló sáfránymezőt, amely már több mint 12 hektáron terül el.

A sáfrány általában február végén vagy március elején kezd virágzani, és március második felére éri el a virágzás csúcsát, azonban az idei enyhe idő miatt ez legalább két héttel korábban megkezdődött, így a sáfrány már átlendült a fő virágzási szakaszán, mégis nagyon szép látványt nyújtott.

Az arborétum kiválóan alkalmas hosszabb pihenők eltöltésére is mind csoportoknak, mind családoknak, hiszen a sáfrányon kívül több mint 300 fajta növénykülönlegesség található meg itt. Emellett minden lehetőség adott ahhoz, hogy az emberek kicsit kikapcsolódjanak és jól érezzék magukat. A Kárpátjáró csapata is így tett, hiszen itt mindenki kipihenhette a nap fáradalmait és egy hangulatos piknik eltöltését követően folytathatták a túrát.

Az arborétum megtekintése után a túrázók ellátogattak a beregszentmiklósi várkastélyba, ahol a kastély történetébe Bartos József kalauzolt el mindenkit. A kastély mellett annak parkjával is megismerkedhettek a résztvevők.

A nap záróprogramjaként, amely egyfajta pihenésként és kulturális feltöltődésként szolgált, a résztvevők ellátogattak Bokotej Lóránt festőművész és fafaragó alkotóházához, így testközelből is megtekinthették az alkotó műveit, melyeket ő maga mutatott be.

„A festőművész művei nem egyszerűek, el kell tudnunk rugaszkodni a valóságtól ahhoz, hogy megértsük az ő művészetét. Bokotej Lóránt egy élettel teli, energikus festőművész, akinek műveire jellemzőek az impresszionizmus, a szürrealizmus és a kubizmus jegyei is, tehát egy nagyon sajátos világlátást mutat be számunkra” – fogalmazott a túravezető.

Az alkotóház területén egy festői szépségű pihenőövezet is várta a megfáradt túrázókat, ahol ötvöződik a pihenés és a művészet.

Az erdei út során végig csoda szép látvány tárult a túrázók elé. Virágzó szellőrózsa, élénk színekben pompázó télizöld és több hektáron elterülő sáfrány volt jutalma azoknak, akik részt vettek a Kárpátjáró első tavaszi túráján.

„A mostani túránkra is lelkes és tapasztalt csapat gyűlt össze, akik minden erejükkel azon voltak, hogy teljesítsék a túrát. Jó tűrőképességű és pozitív hozzáállású csapattal indulhattunk útnak, ezúttal is szeretnék mindenkit megdicsérni és gratulálni” – fogalmazott a túravezető.

A tavasz beálltával a Kárpát­járó csapata számos túrát szervez, melyek alkalmával a résztvevők megismerkedhetnek Kárpátalja festői szépségű tájaival és kulturális értékeivel.

Az eddig teljesített és a jövőben tervezett túrákról minden egyéb információ megtalálható a Kárpátjáró Facebook-oldalán.      

K. K.