A pápa tárgyalásra buzdított

2024. március 13., 11:42 , 1201. szám

Ferenc pápa az ukrajnai háborúra vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva jelezte: „Bátornak kell lenni tárgyalni.” Az egyházfő erről az RSI-nek adott interjújában beszélt, amelyet a DW idézett a hétvégén.

Az újságíró kérdése így hangzott: „Vannak Ukrajnában, akik bátorságra szólítanak fel a megadáshoz, a fehér zászló felmutatásához. De mások szerint ez legitimálná az erősebbet. Mit gondol erről ön?”

„Ez egy értelmezés. De hiszek abban, hogy az az erősebb, aki látja a helyzetet, aki gondol az emberekre, akinek van bátorsága felmutatni a fehér zászlót és tárgyalni” – válaszolta a pápa a még február elején rögzített beszélgetés során.

„A »tárgyalni« szó bátor szó – fogalmazott az egyházfő. – Amikor látod, hogy vereséget szenvedsz, és nem mennek jól a dolgok, bátornak kell lenni tárgyalni. Szégyelled magad, de hány halál lesz ennek a vége? […] Ne szégyelljetek tárgyalni, mielőtt a helyzet súlyosbodna.”

Ferenc pápa jelezte ezzel kapcsolatban: ma „sokan hajlandók közvetítőként fellépni” az Oroszország által Ukrajna ellen kirobbantott háborúban, Törökországot említve példaként.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X közösségi oldalon reagált a pápa szavaira.

„A mi zászlónk kék-sárga. Alatta élünk, halunk meg és győzünk. Nem fogunk más zászlót kitűzni” – idézi bejegyzését a Jevropejszka Pravda.

Az ukrán külügyek irányítója szerint az a legerősebb, aki a jó és a rossz harcában a jó oldalára áll, és nem próbálja egyenlővé tenni őket, „tárgyalásoknak” nevezve ezt.

„Ami a fehér zászlót illeti, ismerjük a Vatikánnak ezt a stratégiáját a XX. század első felének történelméből. Ne ismételje meg a történelmi hibákat, következetesen támogassa Ukrajnát és népét az életéért folytatott igazságos küzdelemben” – jelezte Kuleba.

Az ukrán külügyminiszter egyúttal köszönetet mondott Ferenc pápának a békéért mondott imáiért.

„Továbbra is reméljük, hogy az Európa szívében dúló pusztító háború két éve után alkalmat talál arra, hogy apostoli látogatást tegyen Ukrajnában, hogy támogassa a több mint egymillió ukrán katolikust, több mint ötmillió görögkatolikust, minden keresztényt és minden ukránt” – zárta gondolatait Kuleba.

Március 11-én Kijevben a Külügyminisztériumba kérették Visvaldas Kulbokas ukrajnai apostoli nunciust Ferenc pápa vitatott kijelentései miatt.

(szcs/dw.com/eurointegraion.com.ua)