Az egyiknek sikerült, a másiknak nem…

Jégkorong

2024. február 13., 08:02

A hét végén Lengyelországban zajló férfi jégkorong olimpiai selejtezőn az ukrán válogatott bravúros szerepléssel kiharcolta a továbbjutást érő első helyet.

Az ukránok előbb Dél-Koreát verték magabiztosan 4-0-ra, majd a csoportdöntőn a tőlük egy osztállyal feljebb, a divízió 1/A-ban szereplő házigazda lengyeleket sikerült két vállra fektetni, szétlövés után 3-2-re. Az utolsó csoportmérkőzésen Észtország volt az ellenfél, és ezen a találkozón is sikerült a győzelem, ha nehezen is, 5-3-ra.

Mindez azt jelenti, hogy a csoport élén végző ukránok egy lépésre kerültek az olimpiára való kijutáshoz. Ehhez azonban, az idén nyáron még egy selejtezősorozatot kell(ene) sikerrel venniük. Ott viszont már lényegesen erősebb ellenfelek következnek, hiszen a legjobbak között szereplő Szlovákia és Kazahsztán lesznek a riválisok (eredetileg Belarusz is itt szerepelt volna, de őket várhatóan kizárja majd a küzdelmekből a Nemzetközi Olimpiai Bizottság).

A magyar válogatottnak is nagy esélye volt arra, hogy hazai pályán, a budapesti Tüske csarnokban harcolja ki az olimpiai selejtezőjéből a továbbjutást.

Spanyolország ellen 7-3-ra, majd Litvániával szemben 7-1-re győzött a magyar csapat, és a japánok elleni csoportdöntőn is vezetettek 1-0-ra. Az utolsó negyedben aztán az ázsiai együttes megfordította az eredményt, és 2-1-es sikerével ők jutottak tovább.

(tamási)