Drágult a burgonya

2024. január 28., 15:39

Ismét emelkedett a burgonya ára Ukrajnában. Ezekben a napokban 18–25 hr/kg áron kínálják e zöldségfélét, vagyis átlagosan 12%-kal drágábban, mint az előző munkahét végén – jelentette a dengi.ua az EastFruit projekt elemzőire hivatkozva.

Mint rámutatnak, a burgonya magas ára serkenti az importot. Jelenleg az ukrajnai termés mellett lengyelországi burgonyát is értékesítenek a hazai piacon.

A meghatározó piaci szereplők szerint jelenleg az ukrán gazdaságokban nagyon korlátozottak a jó minőségű burgonya készletei, miközben a termék iránti kereslet folyamatosan növekszik.

„Ez a fő oka az árak emelkedésének ebben a szegmensben” – mutat rá a jelentés.

Az elemzők hangsúlyozták, hogy a burgonyát az ukrán belföldi piacon már átlagosan négyszer drágábban értékesítik, mint az előző év azonos időszakában. Ugyanakkor a legtöbb jelentős piaci szereplő további áremelkedésre számít ebben a szegmensben.

„Jelenleg az árnövekedést az az információ is gerjeszti, hogy az ukrán gazdaságokban talán nem lesz elégséges kínálat minőségi burgonyából a jelenlegi szezon végéig” – tették hozzá a szakértők.

(dengi.ua/Kárpátalja)