Több mint félszáz földrészleget vásároltak idén a jogi személyek

2024. január 27., 17:18 , 1196. szám

Az év eleje óta csaknem 70 földrészleget vásároltak jogi személyek a földpiacon – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP) az Agrárpolitikai Minisztérium tájékoztatására hivatkozva.

Január 1-jétől elindult a földreform második szakasza Ukrajnában, melynek keretében a jogi személyek is földvásárlási jogot kaptak. Eddig csak magánszemélyek élhettek ezzel a lehetőséggel. Emellett mindkét kategória esetében 100 hektárról 10 000 hektárra nőtt az egy vásárlónak értékesíthető földterület nagysága.

A január 18-i állapot szerint a jogi személyek 68 földrészleget vásároltak, melyek összterülete 216 hektár. Következésképpen az eladott telkek átlagos mérete 3,2 hektár. Az EP ezzel kapcsolatban rámutat: Ukrajnában a földrészlegek rendszerint kicsik, átlagosan 10 hektár alattiak.

A jogi személyek elsősorban olyan magánszemélyektől vásároltak földet, akik a reform előző szakaszában jutottak hozzá ahhoz (viszonteladók), 59 földrészleg cserélt gazdát ezen a módon. Mindössze kilenc földrészleget adtak el eredeti tulajdonosaik.

(hk/epravda.com.ua)