Több mint 32 ezer pályázatot fogadott be az elmúlt évben a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány

2024. január 7., 17:30 , 1191. szám

A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány 2023-as évi munkáját értékelte lapunknak Gulácsy Géza, az alapítvány igazgatója.

– Az országban dúló háború miatt az elmúlt év ismét rendkívül nehéznek bizonyult. A „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány azonban töretlenül végezte munkáját. Milyen évet zárt az alapítvány?

– Alapítványunk tevékenysége – az előző évekhez hasonlóan – a kárpátaljai magyar közösség megmaradását szolgálta. A háború okozta bizonytalanság az elmúlt évben is rányomta bélyegét tevékenységünkre. Az előző évhez képest mintegy 5%-kal csökkent a beadott pályázatok száma, amely azonban az elmúlt évben is meghaladta a 32 ezret. Ezzel együtt az alapítvány által eddig bonyolított pályázatok száma meghaladta az 524 ezret. Az ezt megelőző időszakhoz hasonlóan, a pályázatok csupán 0,1%-a bizonyult érvénytelennek. Örvendetesnek mondható, hogy 2023-ban sikerült időben lebonyolítani valamennyi pályázatunkat, s ami a legfontosabb, kifizetni a támogatást valamennyi érintettnek, amiért ezúton is köszönetet kell, hogy mondjak mind a támogatóknak, mind az alapítvány munkatársainak.

– Történt-e változás a különböző pályázati kategóriákat, valamint a támogatási programokra folyósított összegeket illetően?

– A pályázati kategóriákban és támogatási összegekben Kárpátalja esetén nem történt nagy változás. Az oktatási-nevelési támogatás összegét nálunk már tavalyelőtt megemelték. 2023-ban a digitális felzárkóztatási program a helyzetből fakadóan már nem került meghirdetésre. A helyzetre való tekintettel az elmúlt évben is minimalizáltuk a pályázat mellékleteként benyújtandó okiratok számát. A pályázatok kiírásával kapcsolatban folyamatosan szorgalmazzuk, hogy vegyék figyelembe az ukrajnai reáliákat, s az egyes területeken (pl. oktatás) történő változásokat. A tapasztalatok fényében továbbra is igyekszünk korrigálni a kiírás szövegét.

Új elemnek tekinthető tevékenységünkben a KMKSZ által kezdeményezett egészségügyi támogatás iránti kérelmek befogadása.

– Milyen tervekkel tekintenek a következő évre? A kárpátaljai magyarság számára fontos támogatási programok a jövőben is folytatódnak?

– Mindenekelőtt meg kell köszönnünk az anyaország, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. eddigi segítségét. A magyar kormányzati tényezők többször kinyilvánították, hogy továbbra is támogatni kívánják a kárpátaljai magyarságot a szülőföldjén való megmaradásban. Reméljük, hogy a körülmények a jövőben is lehetővé teszik majd az eddigi támogatási programok folytatását.           

Csuha Alexandra