Negatív Magyarország ukrajnai megítélése

2024. január 7., 15:05 , 1191. szám

Ami azokat a szomszédos országokat illeti, amelyek megítélése pozitív Ukrajnában, a rangsort egyértelműen Lengyelország vezeti. Magyarország megítélése a polgárok relatív többségénél negatív – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapnak a Razumkov Központ Szociológiai Szolgálatával közösen 2023. december 8. és 15. között végzett országos felméréséből.

Az ukránok 66%-a pozitívan viszonyul Lengyelországhoz, s mindössze 8%-uk negatívan, 22%-uk pedig semleges. Minden második ukrán (51%) úgy gondolja, hogy Ukrajna megítélése Lengyelországban pozitív, s a válaszadók 13%-a van azon a véleményen, hogy a lengyelek negatívan viszonyulnak Ukrajnához.

A szomszédok közül Belarusz megítélése a legrosszabb (Oroszország nem szerepelt a felmérésben), jelenleg az ukránok 78%-a negatívan viszonyul Fehéroroszországhoz, semlegesnek 12%-uk tekinti magát (ez a semlegesség legalacsonyabb mutatója valamennyi szomszédot tekintve), s 2023 végén kevesebb mint 5% viszonyult pozitívan Fehéroroszországhoz. Ukrajna polgárainak túlnyomó többsége (61%) úgy véli, hogy Fehéroroszország lakosságának körében negatív az ukránok megítélése, s mindössze 7%-a hisz Ukrajna pozitív megítélésében az északi szomszédok részéről.

A közvéleményben a pozitív attitűd dominál mind Moldova (49,5%, szemben a 8%-kal), mind Románia (47%, szemben a  9%-kal) vonatkozásában. Az ukránok 38%-ának semleges a hozzáállása mindkét országhoz.

Ami Szlovákiát illeti, azonos (38,5%) az országhoz semlegesen és pozitívan viszonyulók aránya.

Magyarország az egyetlen olyan Ukrajnával szomszédos EU-tagállam, amelynek jelenleg negatív a megítélése a polgárok relatív többségénél (46%). A megkérdezettek 27%-a semleges e tekintetben, s csak 21% hozzáállása pozitív. Az ukránok szintén többnyire (37%) negatívan vélekednek Ukrajna magyarországi megítéléséről. Mindössze 17% véli úgy, hogy a magyarok pozitívan viszonyulnak Ukrajnához, 29% szerint pedig a viszonyulás semleges.

A felmérés az országnak a kormány ellenőrzése alatt álló egész területére kiterjedt. Összesen 2 019, 18 éven felüli válaszadót kérdeztek meg.

(szcs/dif.org.ua)