Miniszter: Németország nem kényszerítheti az ukrán menekülteket, hogy térjenek haza és védjék meg a hazát

2024. január 7., 09:27

Marco Buschmann német igazságügyi miniszter szerint Ukrajna védelmének támogatása megfelel országa nemzeti érdekeinek. A kormány azonban nem kényszerítheti a jelenleg Németországban tartózkodó férfi menekülteket, hogy térjenek haza és keljenek a haza védelmére – hangsúlyozta a tárcavezető a Weltnek adott interjújában, amelyet a zn.ua idéz.

„Megértem az ukrán kormány azon szándékát, hogy a külföldön tartózkodó ukrán férfiakat katonai szolgálatra hívja be. A törekvés jogos. De Németországban senkit sem fogunk tudni arra kényszeríteni, hogy külföldön szolgáljon” – jelentette ki a tisztviselő.

Hozzátette: Németország folytatni fogja Ukrajna pénzügyi támogatását.

A zn.ua emlékeztet, hogy a német Bild nemrég interjút közölt Rusztem Umjerov ukrán védelmi miniszterrel. A tárcavezető elmondta, hogy a külföldre távozott 25 és 60 év közötti hadköteles férfiakat fel fogják szólítani, hogy jelentkezzenek a sorozópontokon. Ezt követően Illarion Pavljuk, a minisztérium szóvivője közölte, hogy a média elvétette a hangsúlyt ebben a témában. Szerinte nincsenek napirenden a külföldről történő behívás mechanizmusai.

(zn.ua/Kárpátalja)