A külföldön tartózkodó ukrán nők közel 26%-át érte szexuális vagy fizikai erőszak

2023. november 27., 09:27

A külföldön tartózkodó ukrán nők több mint 25%-át érte szexuális vagy fizikai erőszak. Ugyanakkor a külföldön megkérdezett ukrán nők 44%-a vallotta be, hogy nőgyógyászati problémái vannak – jelentette az Ukrinform Szvitlana Vojcehovszkára, az Ukrán Nők Kongresszusának társalapítójára való hivatkozással.

„Az ukrán nők 26%-át érte már szexuális vagy fizikai erőszak külföldön. Közülük 15% tapasztalt szexuális erőszakot, 7,1% fizikai erőszakot, és 3,5% tapasztalt fizikai és szexuális erőszakot” – közölte Vojcehovszka A külföldön ideiglenes menedékre lelt ukrán nők Ukrajnába, az újjáépítésben való részvételhez való visszatérésének feltételei című tanulmány bemutatása során.

Ugyanakkor a vizsgálat eredményei szerint a megkérdezettek 63,9%-a számolt be arról, hogy nem érte erőszak külföldön, 10,5%-uk nem kívánt válaszolni.

Ezenkívül a kutatás szerint a megkérdezett külföldön tartózkodó ukrán nők 44%-ának vannak nőgyógyászati problémái, 31%-uknál ez a teljes körű háború kitörésével fokozódott.

A felmérést a Periscope Research cég végezte a „Mrij. Gyij” Oktatási Klaszterrel (Lengyelország) együttműködve az Ukrán Nők Kongresszusának megrendelésére az U-LEAD Európával projekt támogatásával 2023. november 1–12. között. A felmérés során 800 ukrán nőt kérdeztek meg 18 befogadó országból (főleg Lengyelországból, Csehországból és Németországból, ahol az ukrajnai menekültek többsége tartózkodik).

(ukrinform.ua/Kárpátalja)