Tavaly valamivel többen utaztak, mint 2022-ben

2024. április 29., 12:09 , 1207. szám

Az ukránok fokozatosan visszatérnek az utazási szokásaikhoz, bár az utazások iránti igény jóval szerényebb, mint a háború előtt volt. Külföldre nyaralni többnyire a nők és a gyerekek járnak – írja az RBK–Ukrajina a 2023-as turisztikai adatokat ismertetve a Join UP! utazási iroda tájékoztatása alapján.

A cég összesítése szerint 2023-ban 48%-kal több turista utazott, mint 2022-ben. 2021-ben azonban négyszer több utat foglaltak le, mint tavaly.

A turisztikai ágazat fő trendjei szinte változatlanok voltak az előző évhez képest: a külföldi utazások iránt elsősorban a nők vagy a gyermekes nők részéről volt kereslet, és ennek megfelelően az ukrajnai túrákat gyakrabban foglalták le férfiakkal közösen. Az emberek már megszokták, hogy a repülők a célországokba az Ukrajnához közeli külföldi repülőterekről indulnak, ezért a légi utak iránti kereslet dominál – mondja Irina Moszulezna, a Join UP! Ukrajina ügyvezető igazgatója.

Ugyanakkor csökkent a jó előre lefoglalt utazások száma: az emberek akár egy héttel az utazás előtt is befizethetnek egy-egy útra.

Továbbra is a nyári szezon a legnépszerűbb az utazók körében. Míg azonban a korábbi években gyakrabban utaztak júliusban, augusztusban és szeptemberben, addig 2023-ban már júniusban elkezdődött a főszezon, amely az utazási iroda szerint még az ősz első hónapját is meghaladta a foglalások számát tekintve.

Az ukránok legnépszerűbb repülőgépes úti céljai változatlanul Törökország és Egyiptom voltak. Ugyanakkor busszal leggyakrabban a következő országokba utaztak: Törökország, Bulgária, Montenegró, Görögország.

Az ukrajnai utak télen bekerültek a három legnépszerűbb úti cél közé, nyáron pedig a nyolcadik helyet foglalták el.

            (szcs/rbc.ua)