A Nemzeti ünnepünk – október 23. alkotói pályázat díjátadója

2023. október 23., 19:27 , 1182. szám

A keresztény és nemzeti értékeket előtérbe helyező szervezetnél minden ünnepünkről megemlékeznek tematikus pályázatok formájában. Ennek alkalmából a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete (KMNE) ismét alkotói pályázatot hirdetett, ezúttal Nemzeti ünnepünk – október 23. címmel. A pályázat ünnepélyes díjátadójára Beregszászban, a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházban került sor október 23-án.

A tagcsaládok gyermekeinek lehetőségük volt benyújtani pályamunkáikat az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére megszervezett alkotói pályázatra. A pályázati kiírásra mintegy 50 család küldte be pályamunkáit.

Az egyesület immár tizenegy éve biztosít pályázati lehetőséget a gyermekek számára, ahol szabadjára engedhetik kreativitásukat. Kezdetben csupán kézművespályázatként hirdették meg, azonban az évek során kinőtte magát, és méltán nevezhető alkotói pályázatnak, hiszen beküldtek rajzokat, különböző verses és énekes előadásokat, összevágott kisvideókat.

„Öröm számunkra, hogy ennyien tartják fontosnak, hogy nemzeti ünnepeink ne merüljenek feledésbe” – fogalmaztak a szervezők.

A korábbi években elegendő volt a díjátadó lebonyolítására a KMNE irodája is, azonban idén annyi jelentkező volt, hogy a szervezők kénytelenek voltak nagyobb helyszínt választani. Így esett a választás a Pásztor Ferenc Közösségi és Zarándokházra.

Az ünnepélyes díjátadón az első és második helyezettek vehették át értékes nyereményeiket. A pályázat harmadik helyezettjei jutalmukat október 24-től vehetik át Beregszászban, a KMNE irodájában.

Az ünnepség nemzeti imádságunk eléneklésével vette kezdetét. Ezt követően a megjelent vendégek köszöntötték az egybegyűlteket.

Molnár János római katolikus püspöki helynök köszöntőjében úgy fogalmazott: „A megemlékezés megtartása fontos minden magyar számára, hiszen meghatározó a mai nap: ünnepnap nemcsak a naptárban, hanem minden magyar ember szívében.”

Köszöntőbeszédének végén a Mindenható áldását kérte a rendezvényre, a szervezőkre és minden kárpátaljai magyar nagycsaládra.

„Az 1956 októberében történt események a magyarok olthatatlan szabadságvágyát fejezik ki, arról tanúskodnak, hogy a magyar nép nem tűri az elnyomást. Éppen ezért rendkívül fontos mindezen eseményekről megemlékeznünk. Az egyesület alkotói pályázata pedig remek alkalom erre” – fogalmazott Buczkó István beregszászi magyar konzul.

„Nagyon fontos, hogy a fiatal generáció is megismerje a hozzánk még történelmi távlatban is közel álló eseményt, hiszen a mi feladatunk megtanítani a gyermeket arra, hogy tiszteljék és becsüljék az őseinket, akik a magyar nemzet szebb jövőjéért, a szabadságért és a demokráciáért küzdöttek” – tette hozzá a konzul úr.

A pályázat alkalmával a gyerekek amellett, hogy kreatív képzőművészeti alkotásokat készíthettek, történelmünkről is tanulhattak.

„Nemzeti ünnepünk van ma, bár Ukrajnában nem szabadnap, de a szívünkben érezzük, hogy ez egy fontos nap, fontos történelmi eseménye volt a magyarság életének, és a kárpátaljai magyarok mindig is részesei voltak a magyar nemzetnek” – fogalmazott Tarpai József, a KMNE elnöke.

Mindezek mellett köszönetét fejezte ki a szervezőknek, a zsűrinek, minden résztvevőnek, aki munkájával segítette a pályázat és az ünnepélyes díjátadó létrejöttét, valamint gratulált a nyerteseknek.

A díjazottak az oklevelek mellett értékes nyereményeket vehettek át, melyeket Tarpai József, Buczkó István, Molnár János és Harapkó Marianna, a Beregszászi Járási Szent Anna Karitász igazgatója adott át.

A szervezők szerették volna, hogy a nyeremények mellett a családok – legfőképpen a gyerekek – élményekkel gazdagodva térjenek haza, ezért az esemény zárásaként a résztvevők különböző kézműves-foglalkozásokon vehetett részt. A gyermekek többek között készíthettek papír napraforgót, méhviasz gyertyákat vagy zászlókat.

A pályamunkák megtekinthetők a KMNE Facebook-oldalán.

K. K.