1956-os csendes megemlékezés Ungváron

2023. október 23., 17:35 , 1182. szám

Kárpátalján a hagyományokhoz híven idén is számos helyszínen emlékeztek az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hőseire. Ungváron október 23-án, hétfő délután Magyarország Ungvári Főkonzulátusa és Magyarország Beregszászi Konzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ), több kárpátaljai magyar társadalmi, kulturális szervezet képviselői és diákok közös megemlékezéssel méltatták az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóját. Az egybegyűltek a háborús helyzet miatt csendes főhajtással emlékeztek ’56 hőseire. A rendezvényen jelen volt Roman Szaraj, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, a megyei és a városi hivatalok vezetői.

Az első helyszín az ungvári 1956-os emlékmű volt a Majdan hősei (Herojiv Majdanu) parkban, ahol a jelenlévők elhelyezték az emlékezés koszorúit, és mécseseket gyújtottak. Az esemény zárásaként a történelmi egyházak nevében Héder János ungvári református lelkész, a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője mondott fohászt.

Ezt követően a tömeg átvonult a másik helyszínre, a Dov­zsenko utcába, ahol az ungvári börtön falán lévő emléktáblánál elhelyezték az emlékezés virágait.

Barta József, a KMKSZ ügyvezető alelnöke, a megyei tanács képviselője az ’56-os megemlékezéseken gyakran emlegetett „A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem” Bibó István-idézet kapcsán elmondta: úgy véli, nem az a bátor, aki nem fél, hanem aki legyőzi a félelmét.

– Most pedig olyan világot élünk, hogy szerintem mindenütt félni kell, Ukrajnában különösképpen, hiszen véres háború dúl, és gyakran érezzük a magyarellenesség tüneteinek a megnyilvánulásait is. De ugyanúgy félnek az európai népek, és a Közel-Keleten is sok helyütt. Nincs más megoldás – mert a félelem ott van a szívekben, ott van a lelkekben –, ezzel meg kell birkózni és le kell küzdeni, mert félelemben élni borzalmasan rossz, rettenetes. Ha le tudjuk küzdeni, akkor már bátrak vagyunk és győztünk, mert egy harcot megvívtunk önmagunkkal, a félelmünkkel, s akkor van esély megvívni a többi harcot is – fogalmazott Barta József.

Rehó Viktória