Átadták a Feszty-kilátóhoz vezető gyalogutat

2023. augusztus 11., 19:16 , 1172. szám

A Munkácstól keletre található kendereskei (Коноплівці) magaslaton 2013 szeptemberében adták át a Feszty-kilátót, ahol egy betonkörben tizenhat trapéz alakú bazalttáblát helyeztek el, melyeken Feszty Árpád ismert festőművész 1892 és 1894 között alkotott, A magyarok bejövetele című hatalmas, 15 x 120 méteres körképének kicsinyített, gravírozott másolata látható. A képet úgy tájolták, hogy a gravírozott képen látható hegyek és azok eredetije pontosan egy irányban legyenek, és könnyen összehasonlíthassa azokat bárki. Mára a kilátóhely a turisták kedvelt célpontja lett, ahová az anyagi források szűkössége miatt négy részletben építtetett ki műkővel kirakott gyalogutat a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezete és Magyarország Ungvári Főkonzulátusa.

Eddig a kilátóhoz egy meredek kaptatókkal tarkított köves földúton lehetett eljutni, amely esős időben ugyancsak sáros és balesetveszélyes volt, mondta el Gulácsy Géza megyei tanácsi képviselő, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke. „Az általunk kezdeményezett projekt megvalósítása 2020 októberében kezdődött, végül négy részletben sikerült befejezni. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának és a »KMKSZ« Jótékonysági Alapítványnak a közös erőfeszítésével indult el az egész, majd két részletben, két év alatt a Bethlen Gábor Alap támogatásával folytatódott a hegyre vezető gyalogút műkövezése, a mostani befejező etap esetében a költségek felét Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, a másik felét pedig a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezete állta. Tehát több támogatónak köszönhetően, a lassan csordogáló források miatt több részletben, összességében körülbelül hétmillió forintból, de hála Istennek, mostanra megvalósult ez a lekövezett gyalogút, ahol szükség esetén még egy tolókocsit is fel lehet tolni” – összegezte Gulácsy Géza.

Kuti László ungvári magyar konzul, aki Albertné Simon Edina konzul asszonnyal együtt képviselte az ungvári magyar külképviseletet, munkatársunknak elmondta: „Kiemelt projektként kezelünk minden olyan kezdeményezést, amelyek a Kárpátalján létező – hála Istennek, nagyszámú – magyar vonatkozású emlékhelyek megközelítését teszik lehetővé és könnyebbé. Ez a pont, ahol most vagyunk, hosszú időn keresztül nehezen megközelíthető volt a turisták számára, de ma már egy babakocsis anyuka is könnyen fel tud jönni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy sok szereplő összefogott annak érdekében, hogy ez az út elkészüljön, reméljük, hogy segíteni fog a környék turizmusának a fejlesztésében, és segíteni fog mindazoknak, akik nemzeti emlékhelyünkön oly nagy tisztelettel látogatják a Feszty-körképet. Jó lenne, ha ide is eljöhetnének, és saját szemükkel láthatnák, hol is készültek a nagy festő vázlatai” – összegezte a magyar diplomata.

Mikola Dub, a Kölcsényi kistérség polgármestere elmondta, hogy örülnek a kikövezett gyalogút elkészültének. Kezdettől fogva támogatták a kilátó létesítésének a tervét és annak megvalósítását. Minden kezdeményezést támogatnak, amely ismertebbé teszi településüket a világban, egyúttal növeli annak turisztikai vonzerejét – hangsúlyozta a polgármester, aki a háború okozta, az önkormányzat mindennapjaiban tapasztalható nehézségekről is beszámolt a magyar diplomatáknak.

A műkővel kirakott gyalogutat Ribacsuk Richard munkácsi vállalkozó és munkatársai építették ki, az átadásnál a már említettek mellett jelen volt Lapatyukné Csehy Krisztina, a Munkácsi Kistérségi Tanács képviselője, aki sokat kilincselt egykor a kilátóhoz szükséges engedélyek beszerzéséért, valamint Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke, a Munkácsi Kistérségi Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja.

Badó Zsolt