Újból túráztak a Kárpátjárók

2023. július 25., 11:50 , 1169. szám

A Kárpátjáró csapata az elmúlt hét során újabb túrát szervezett. Az eddigi túrákhoz hasonlóan a résztvevők Horváth Zoltán vezetésével ellátogathattak az Obavai-kőhöz, majd megcsodálhatták Bokotej Lóránt festőművész alkotásait, a nap zárásaként pedig pihentető sétát tehettek a munkácsi teaültetvény helyrehozott szakaszán.

Túrázni minden évszakban érdemes, hiszen a természet évszakonként más-más arcát mutatja. Kárpátalja pedig megannyi szépséget rejteget a túrázni vágyók számára.

A Kárpátjáró csapata, élén Horváth Zoltán túravezetővel, már több éve szervez túrákat Kárpátalja-szerte. Az alkalmak során a résztvevők nemcsak vidékünk természeti értékeit és látványosságait fedezhetik fel, hanem a történelmi nevezetességekkel és örökségeinkkel is megismerkedhetnek.

„Túráink fő célja, hogy általuk tovább népszerűsítsük a természetjárást a kárpátaljaiak körében, illetve minél több emberrel megismertessük történelmi és kulturális örökségeinket” – számolt be Horváth Zoltán túravezető.

A programelemeket minden túra során úgy állítják össze, hogy a teljesítményen és a természeti szépségeken kívül kulturális és történelmi szempontból fontos állomások is színesítsék.

A múlt hét időjárása némi aggodalomra adott okot, azonban a túra napján gyönyörű napsütéses időjárás fogadta a túrázókat.

A túra első állomása a Szinyák-hegységben található Obavai-kő volt, amely a tengerszint felett számított 979 méteres magasságban található. A csúcs szemet gyönyörködtető kilátást nyújt, ezáltal közkedvelt túraútvonal.

A tizenkét fős csapat a Szinyák Szanatóriumtól indult útnak. Az első szakasz némileg meredekebb volt, a felázott talaj okozott kisebb nehézségeket a haladásban, azonban a résztvevők mind gyakorlott túrázók voltak, így az időjárás okozta körülmények sem jelentettek számukra komolyabb kihívást.

Az út a Szinyák Szanatóriumtól a kilátóig oda-vissza 8 km volt, közben 600 méter szintkülönbséget megtéve, így ez a túra egy közepes nehézségű túraútvonalon haladt végig. A csapat kényelmes tempóban haladt, így mindenkinek lehetősége volt alaposan megcsodálni a természetet és persze megörökíteni a lenyűgöző látványt.

A résztvevők az Obavai-kőhöz felérve a kialakított pihenőhelyen közös pikniken vehettek részt, közben gyönyörködhettek a festői szépségű kilátásban.

A kőtől lefele haladva a túrázók közelebbről megtekinthették a Matekova-folyót, valamint bejárhatták a Szinyák Szanatórium területét.

Ezt követően a túra második állomása során, amely egyfajta pihenésként és kulturális feltöltődésként szolgált, a résztvevők ellátogattak Bokotej Lóránt festőművész és fafaragó alkotóházához, így testközelből is megtekinthették az alkotó műveit, melyeket ő maga mutatott be.

„A festőművész művei nem egyszerűek, el kell tudnunk rugaszkodni a valóságtól ahhoz, hogy megértsük az ő művészetét. Bokotej Lóránt egy élettel teli, energikus festőművész, akinek műveire jellemzőek az impresszionizmus, a szürrealizmus és a kubizmus jegyei is, tehát egy nagyon sajátos világlátást mutat be számunkra” – fogalmazott a túravezető.

Az alkotóház területén egy festői szépségű pihenőövezet is várta a megfáradt túrázókat, ahol ötvöződik a pihenés és a művészet.

Innen továbbindulva pedig, a program zárásaként, egy rövid távú túra alkalmával a résztvevők ellátogattak a munkácsi teaültetvény helyrehozott szakaszára.

Az ültetvényt még 1945 tavaszán hozták létre és telepítették be Sztálin kifejezett kérésére annak érdekében, hogy különleges indiai, ceyloni és grúz teaféléket termesszenek. A telepítés sikeres volt, hiszen pár évre rá bőséges terméshozamról számoltak be, azonban a vezető 1953-ban bekövetkezett halála után az ültetvény hanyatlásnak indult.

Néhány évvel ezelőtt, 2019-ben munkácsi és kijevi aktivisták felmérték az ültetvény állapotát és egyes szakaszait újra gondozás alá helyezték, felélénkítették.

„A teaültetvény egy olyan különlegessége Kárpátaljának, amely kisebb csodával ér fel, hogy még ma is jelen van és túlélte a közel hetven­évnyi elhanyagolást” – hangzott el a túra során.

A távot minden túrázó sikeresen teljesítette, mindenki számára vidám hangulatban telt a túra, örömteli pillanatokat és emlékeket hagyva.

Évről évre egyre több egyéni és csoportos felkérés érkezik, és egyre nagyobb népszerűségnek örvend a Hoverla megmászása. Így tehát a Kárpátjáró csapata a következő túrájának céljaként Ukrajna legmagasabb pontjának, a Hoverla csúcsának meghódítását tűzte ki, amely a tervek szerint augusztus folyamán meg is valósul.

Az eddig teljesített és a jövőben tervezett túrákról minden egyéb információ megtalálható a Kárpátjáró Facebook-oldalán.         

kk