Amerikai szenátorok és kongresszusi képviselők határozatot nyújtottak be, amelyben elítélik az ukrán gyerekek elrablását

2023. április 21., 13:15

Amerikai szenátorok és kongresszusi képviselők kétpárti határozatot nyújtottak be, amelyben elítélik az ukrán gyermekek orosz megszállók általi elrablását. Erről az Ukrán Főügyészi Hivatalra hivatkozva számolt be az RBK–Ukrajina.

Andrij Kosztyin főügyész köszönetet mondott Amy Klobuchar és Lindsey Graham szenátoroknak, valamint Don Bacon és Jimmy Panetta kongresszusi képviselőknek, hogy benyújtották az ukrán gyermekek Oroszország általi elrablását elítélő határozatot.

Ukrajna már a gyermekek kényszerű kitoloncolásának több mint 19 ezer esetét dokumentálta. Az állam elsődleges feladata a hazahozataluk. Már 361 gyermeket sikerül visszahozni – idézi a portál a Főügyészi Hivatal Facebook-oldalán megjelent közleményt.

A következő lépés bíróság elé állítani mindazokat, akik érintettek ennek a bűnös stratégiának a tervezésében, megszervezésében és végrehajtásában, beleértve Oroszország katonai és politikai vezetését.

„Az igazi győzelem csak akkor lehetséges, ha létre jönnek a nemzetközi mechanizmusok, amelyek lehetetlenné teszik e bűncselekmények megismétlődését. Hiszem, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok osztja ezt a célt. És azt is hiszem, hogy egységünk elvezet bennünket ehhez a közös győzelemhez” – idézi Kosztyint a közlemény.

(rbc.ua/Kárpátalja)