Ukrajna megszakítja kapcsolatait a KNDK-val

2022. július 14., 11:47

Ukrajna Külügyminisztériuma bejelentette a diplomáciai kapcsolatok megszakítását a Koreai Népi Demokratikus Köztársasággal. A szakítás oka, hogy a KNDK független köztársaságoknak ismerte el az úgynevezett „LNR”-t és az úgynevezett „DNR”-t – írja a korrespondent.net.

„Ukrajna Külügyminisztériuma határozottan elítéli a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság azon döntését, hogy elismerte az Oroszországi Föderáció által Ukrajna Donyeck és Luhanszk megyéiben ideiglenesen megszállt területek úgynevezett függetlenségét. Ezt a döntést úgy tekintjük, mint Phenjan kísérletét Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának aláásására, az ENSZ Alapokmányának és a nemzetközi jog alapvető normáinak és elveinek súlyos megsértését” – áll a közleményben.

A Külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy az Oroszországi Föderáció elszigeteltségének szintje hamarosan eléri a KNDK elszigeteltségi szintjét.

„Oroszország felhívása a KNDK-hoz, hogy támogassa az ukrán területek egy része erőszakos elfoglalásának legitimálását, többet mond Moszkva mérgező hatásáról, mint Phenjanéról. Oroszországnak nem maradt több szövetségese a világon, kivéve a tőle pénzügyileg és politikailag függő országokat, az Oroszországi Föderáció elszigeteltségének szintje pedig hamarosan eléri a KNDK elszigeteltségi szintjét. Ukrajna továbbra is a lehető legkeményebben fog reagálni szuverenitásának és területi integritásának megsértésére” – hangsúlyozta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter.

(korrespondent.net/Kárpátalja)