Megvizsgálják a petíciót, amely betiltaná a jelenléti oktatást a hadiállapot idejére

2022. július 14., 15:09

Volodimir Zelenszkij elnök a jelenléti oktatásnak a hadiállapot idejére történő betiltását indítványozó petícióra válaszolva jelezte, hogy az állam oktatáspolitikáját a parlament határozza meg. Az államfő a miniszterelnökhöz fordult, hogy a kormány vizsgálja meg a petícióban megfogalmazott javaslatokat – írja az Ukrajinszka Pravda az elnök hivatalos internetes képviseletének honlapja nyomán.

Zelenszkij válaszában kifejtette, hogy az állami oktatáspolitikát a Legfelső Tanács határozza meg, s a miniszteri kabinet, az oktatási minisztérium és más központi végrehajtó hatalmi és helyi önkormányzati szervek hajtják végre. Ezenkívül az oktatási tevékenység alanyainak lehetőségük van „önállóan, függetlenül és felelősségteljesen dönteni tanulmányi, szervezési, pénzügyi, személyi és egyéb kérdésekben”. Így a megyei és a kijevi városi katonai közigazgatások az oktatási intézmények alapítóival együtt gondoskodnak a tanévkezdés megszervezéséről a biztonsági helyzet függvényében.

Zelenszkij Denisz Smihal miniszterelnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy vizsgálja meg az elektronikus petícióban megfogalmazott javaslatokat, és tájékoztassa a petíció szerzőjét a elbírálás eredményéről.

A „Tiltsák meg a jelenléti oktatást minden oktatási intézményben a hadiállapot és a harci cselekmények végéig” című petíció június 8-án került fel Ukrajna elnöke hivatalos internetes képviseletének honlapjára és több mint 26 ezren támogatták azt.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)