Podoljak az ukrán–orosz tárgyalások folytatásának három feltételéről

2022. június 4., 15:40

Mihajlo Podoljak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója a Meduzának adott interjújában három feltételt nevezett meg, amelyek teljesülése esetén folytatódhat Kijev tárgyalása Moszkvával – írja az UNIAN hírügynökség.

Podoljak szerint a legfontosabb, hogy változzon a fronton kialakult helyzet.

„Oroszország most azt hiszi, akkora az erőkoncentrációjuk, hogy valahol nyomást gyakorolhatnak ránk, és bizonyos feltételeket diktálhatnak. Amint megváltozik a helyzet, és Oroszország rájön, hogy többé nincsenek ilyen eszközeik, beindul a teljes értékű tárgyalási folyamat. Ez az első” – mondta.

Az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadója rámutatott: a tárgyalások az ukrán városok elleni rakétatámadások leállítása után lehetségesek.

„A második az, amikor Oroszország abbahagyja békés városaink cirkálórakétákkal történő teljesen nyílt támadását. Mostanáig ezt teszik. Amikor Oroszország abbahagyja, akkor érthető lesz, hogy készen áll a tárgyalási folyamatra” – tette hozzá.

Emellett Podoljak szerint Oroszországnak fel kell hagynia a zsarolással.

„Harmadszor, amikor Oroszország felhagy a reménnyel, hogy nyílt zsarolással elérhetnek valamit, például »feloldjuk az élelmiszer-ellátás blokkolását a külpiacon, ti pedig oldjátok fel a szankciókat velünk szemben«. Vagyis amikor Oroszország elkezdi megfelelően értékelni a valóságot. Ez holnap is megtörténhet. Itt nincs konkrét naptári terv” – mondta.

(unian.ua/Kárpátalja)