„Holt lelkek” a BPP nyelvtörvénytervezetét támogató ismert személyiségek között

2018. október 4., 12:37

A Petro Porosenko Blokkja (BPP) párt által előterjesztett nyelvtörvénytervezetet támogató levél aláírói között több olyan személyt is találtak, akik már meghaltak, vagy azt állítják, hogy semmit nem írtak alá – állítja az Ukrajinszka Pravdának írt jegyzetében Andrij Juszov, a Jevromajdan aktivistája, a Felelős Politika Iskolája igazgatója.

Mint írja, az 5556. számú A nyelvekről Ukrajnában című törvénytervezetet támogató levél 149 alárója között található Levko Lukjanenko, Miroszlav Popovics és Ivan Dracs neve is, akik már meghaltak, Jevhen Bisztrickij és Oleh Csornohuz pedig cáfolták, hogy aláírták volna a dokumentumot. 
Bisztrickij a Facebookon megerősítette, nem írta alá a beadványt, Csornohuznak pedig az unokája, Jarina jelentette ki ugyancsak a közösségi oldalon, hogy nagyapja nevét a hozzájárulása nélkül használták fel a „149 művész felhívásában”.
Jarina hozzáteszi, nagyapjával legalább hat olyan ember nevét fedezték fel az aláírók között, akik már távozott az élők sorából. Csornohuz unokája úgy véli, a BPP által benyújtott törvénytervezettel valójában lehetetlenné akarják tenni a „közvélemény” által kidolgozott 5670-д. számú, Az ukrán mint államnyelv működéséről című törvénytervezet elfogadását.
Juszov információi szerint néhányan a levél aláírói közül valójában éppen az 5670-д tervezetet támogatták az aláírásukkal.
Korábban beszámoltunk arról, hogy szakértők megállapították, bármelyiket fogadja is el a parlament a Rada elé került négy nyelvtörvénytervezet közül, az az eddigi állapotokhoz képest számottevő visszalépést fog jelenteni a nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvük használata terén.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)