Tömeges mérgezés Odessza megyében

2016. június 18., 14:06

Tömeges mérgezés történt az Odessza megyei Izmail városában – jelentette a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata szombaton.

A pénteki nap folyamán 82 ember fordult orvoshoz a településen, közülük 52-en gyerekek. A gyerekeket beutalták a kórházba – közölte az Odessza Megyei Állami Adminisztráció.

A mérgezés okát nem nevezték meg, csupán annyit közöltek, hogy az orvosok és a tisztviselők minden lehetséges tényezőt figyelembe vesznek.

Ugyanakkor Andrij Abramcsenko, Izmail polgármestere Facebook-bejegyzésében közölte, hogy az emberek valószínűleg az ivóvíztől kaptak mérgezést.

„Tisztában vagyunk vele, hogy a járvány a lehullott nagy mennyiségű esőt követően ütötte fel a fejét, amikor (és ilyen még nem volt, mióta feljegyzéseket készítenek) egy óra alatt majdnem egy havi csapadékmennyiség hullott. Természetesen víz alá kerültek bizonyos temetkezési helyek, udvari vécék – valami a felszínre került” – írta Izmail polgármestere.

Abramcsenko közölte továbbá, hogy amennyiben a helyzet nem normalizálódik, Izmailban karantént hirdetnek a gyermekgondozási és közétkeztetési intézményekben.

Június 18-tól a városban betiltották a kvasszal való kereskedést, emellett a köztisztasági és járványügyi szolgálat ellenőrzi valamennyi hűtőházban, kereskedelmi láncnál és városi piacon az áruk szavatossági idejének betartását. A megyei adminisztrációnál mindenkinek azt tanácsolják, hogy egyelőre halasszák el útjukat az Izmaili járásba és Izmailba.

Izmail több mint 70 ezer lakosú járási jogú város Odessza megye délnyugati részén.

(zn.ua/Kárpátalja)