Törvényes-e a községi tanács egy része által hozott döntés?

2016. május 11., 08:47 , 800. szám

„Jogában áll a falu elöljárójának csupán néhány képviselőt (nem valamennyit, hanem csak a kiválasztottakat) összehívni, és döntést hozni egy új templom megépítéséről a faluban? A tanácsülésre csak az egy felekezethez tartozókat hívnák meg, a többieket nem értesítenék.”

– Nem, nem áll jogában. Ukrajna törvénye A helyi önigazgatásról Ukrajnában 46. cikkelyének 10. pontja kimondja, hogy a képviselőket legkésőbb 10 nappal, különleges esetekben egy nappal előre tájékoztatni kell a tanács összehívásáról hozott döntésről, megadva az ülés helyét és napirendjét. A 46. cikkely 16. pontja értelmében a tanácsülés abban az esetben határozatképes, ha az ülésen az önkormányzat képviselőinek több mint fele jelen van.

Amennyiben a tanács ülését mégis törvénytelenül hívnák össze, s azon határozatok születnének, az önkormányzat bármelyik képviselőjének jogában áll kezdeményezni a történtek kivizsgálását a tanács következő ülésén. Amennyiben az önkormányzat feje nem hívja össze ismét a tanács ülését – immár valamennyi képviselő bevonásával –, azt jogában áll összehívni a tanács titkárának, a képviselők legalább egyharmadának, illetve a tanács végrehajtó bizottságának és állandó bizottságának is (lásd a 46. cikkely 7. és 9. pontjait!)

A tanácselnök vagy a tanács törvénytelen eljárása esetén a képviselőknek jogukban áll a bírósághoz fordulni.

hk