Szigorítanák a pártfegyelmet a helyi önkormányzatokban

2015. december 23., 19:14 , 781. szám

Tárgyalt szerdai ülésén a Legfelsőbb Tanács arról a törvénymódosítási indítványról, amely lehetővé tenné a pártok számára a helyi önkormányzatok képviselőinek azonnali visszahívását. A képviselőknek csak többszöri próbálkozásra sikerült elfogadniuk első olvasatban az indítványt – írja a hírről beszámoló Ukrajinszka Pravda.

A törvénytervezet értelmében a pártoknak a jövőben nem kellene egy évet várniuk, hogy lehetőségük nyíljon visszahívni képviselőiket a helyi önkormányzatokból, ahogyan azt jelenleg előírják a jogszabályok.

Az önkormányzati képviselő visszahívásához alapul szolgálhatna:

- ha gyakorlati tevékenysége nem egyeztethető össze a párt alapszabályban rögzített céljaival és feladataival;

- ha nem teljesíti kötelezettségeit, ami a választókkal való találkozást, a nekik való beszámolást illeti;

- ha az önkormányzati képviselő nem tagja azon helyi pártszervezet frakciójának, amelynek a választási listáján mandátumot szerzett;

- ha az önkormányzati képviselő kilép annak a helyi pártszervezetnek a frakciójából, amelynek a választási listáján mandátumot szerzett, vagy kizárják a frakcióból, amiért nem hajtotta végre annak döntéseit, többek között ami az egységes szavazást illeti.

A mandátumot a helyi pártszervezet gyűlésének határozata alapján vonnák vissza, amelyen „a képviselő részvétele ... nem kötelező”.

A honatyák a törvénytervezet vitája után próbaszavazást tartottak, de sokáig nem volt meg a szükséges szavazatszám az elfogadásához. Csak tíz próbaszavazás után sikerült elfogadtatni a tervezetet 227 szavazattal, ami csupán egyetlen vokssal több a minimálisan szükségesnél – írta később az UNIAN hírügynökség.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Tanácsban kedden benyújtották azt a többpárti törvénymódosító indítványt, amely lehetővé tenné a pártok számára parlamenti képviselőjelöltjeik kizárását a választási listákról.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)