2014. január 26.

2014. január 23., 05:43 , 680. szám

Kövesd Jézust...

„…ha valaki énutánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem...” Márk 8:34-37

Egy ókori tanítás szerint Jupiter minden halandó ember vállára két átalvetőt tett. Az egyik átalvetőbe kerülnek az emberi erények és a másikba az emberi bűnök. Négyféle életstílus származik ebből, aszerint, hogy a két-két zsákú átalvetőt hogyan hordjuk a vállunkon.

1. Az első és legrosszabb eset az, amikor előre kerülnek a magunk kiválóságai és a mások bűnei, viszont hátra a magunk bűnei és mások erényei. Ami hátulra kerül, azt sohasem látjuk.Ami előttünk van, azt mindig látjuk, abban módfelett gyönyörködünk, a magunk kiválóságaiban, még inkább a mások hibáiban. Ez az antikrisztus világa. Cseréld meg az átalvetőt!

2. Most előre kerülnek a magunk hibái és a mások kiválóságai. Igen ám, de ez kisebbségi érzést teremt bennünk. Bátortalansághoz és tehetetlenséghez vezet. Másokkal szemben pedig kritikátlan hódolatra, vagy szolgai magasztalásra, vagy pedig irigységre vezet. Rossz ez az állapot! Amikor nem érzi szabadnak, önállónak magát az ember. Cseréld meg az átalvetőt.

3. E harmadik kísérletnél a bűnök mind hátrakerülnek, mert számunkra azok nem léteznek, ugyanakkor az erények, a magunkéi és másokéi is mind elől vannak. Ez pedig az abszolút optimizmus kritikátlan világa. Hát nincs a mi világunkban bűn, baj, nyomorúság, halál, pusztulás?

Hát nem uralkodik a gonosz? Cserélj megint az átalvetődön! Megtesszük, de ez az utolsó kísérlet.

4. Ez meg pont az ellentétje az előbbinek. Amikor hátulra kerülnek az emberi erények. A magamé is, a másoké is, előre meg csak a bűnök kerülnek. Befellegzett az ilyen életnek. Sötét, pesszimista világ ez. Amikor kihal minden szépség, jóság, eltűnik az öröm, a boldogság és jóakarat. A lelkünk megkeseredik, zúg a vád a lét és a rossz világ ellen. Dobd el az átalvetődet!

De ezt már Jézus mondja s a csöndben hangzik az evangélium: ,,ha valaki énutánam akar jőni, tagadja meg magát, és vegye fel az ő keresztjét, és kövessen engem...” A magad keresztjét vedd fel, sokkal nehezebb teher ez a világ összes átalvetőjénél, de ez a teher az, ami nem roskaszt, hanem emel és szárnyakat ad. Hordozásában Krisztus megtanít az önmegvalósító élet helyett krisztusi, igaz emberi életet élni.

Józan Lajos,
huszti református lelkipásztor