Hogyan építhetünk erkélyt a földszinti lakáshoz?

2013. július 26., 02:00 , 654. szám

„Szeretnék erkélyt és utcai bejáratot kialakítani földszinti lakótelepi lakásomhoz. A szomszédoknak nincs kifogásuk a dolog ellen, s az emeleti lakásoknak is van erkélyük. Milyen hatósági engedélyekre van szükségem a kivitelezéshez?”

– Ukrajna Polgári Törvénykönyve 383. paragrafusának 2. része értelmében a tulajdonos belátása szerint tatarozhatja és alakíthatja át lakását azzal a feltétellel, hogy ezzel nem sérti a tömbház többi lakójának jogait, az érvényes közegészségügyi és műszaki előírásokat, illetve a lakóház üzemeltetésének szabályait.

Ukrajna Lakáskódexének 152. paragrafusa megállapítja, hogy a polgár tulajdonát képező lakóépület (lakás) átalakítása, áttervezése a népképviselők helyi tanácsa végrehajtó bizottságának engedélyével történik.

A házak, épületek lakhatási és nem lakhatási célú helyiségei átalakításának, átépítésének, újratervezésének feltételeit a Lakóépületek és az épületekhez tartozó területek fenntartásának szabályai állapítják meg, melyeket Ukrajna Lakásgazdálkodási Bizottsága fogadott el 2005. május 17-én 76. számú határozatával.

Átalakításnak minősül az elválasztófalak eltávolítása, illetve áthelyezése, az ajtó- és ablaknyílások áthelyezése és kialakítása, előterek ki- és átalakítása, erkélyek hozzáépítése többemeletes lakóépületek első szintjén található lakásokhoz.

A lakóépület átalakításához vagy áttervezéséhez szükséges engedély megszerzéséhez a tulajdonosnak vagy az általa megbízott személynek erre vonatkozó kérvényt kell benyújtania a helyi önkormányzathoz. Ehhez a kérvényhez rendszerint a következő dokumentumokat kell csatolni:

– az átalakítandó lakóingatlan tulajdonjogát igazoló dokumentum hiteles másolata;

– a lakóépület emeletenkénti tervrajzának másolata, melyet a megállapított rend szerint hitelesítettek az illetékes hatóságok;

– az átalakítási terv, melyet szintén jóváhagyattak az illetékesekkel a megállapított rendnek megfelelően;

– a lakóépület tulajdonosainak, illetve társtulajdonosainak vagy az általuk megbízott személyeknek a hozzájárulása az épületben található lakás átalakításhoz.