Ukrajnában az jött a szokásba … újabb támadások a rendőrség ellen

2013. július 19., 02:00 , 653. szám

A múlt heti vragyijivkai eset után, amikor is egy rendőrök által elkövetett brutális nemi erőszak nyomán a feldühödött tömeg megkísérelte szétverni a rendőrség épületét, ezúttal a kijevi Szvjatosinszkiji Kerület Belügyi Osztályának épületét vették ostrom alá a felháborodott ellenzékiek és piaci árusok.

A kijevi összetűzést az váltotta ki, hogy az egyik helyi piac bezárására tett intézkedés közben az egyik rendőr – állítólag – megütötte a Szvoboda párt egyik 19 éves tagját, Irina Bondart, akinél a kórházi ellátás során mellkasi sérülést állapítottak meg.

A pénteki kora esti rohamot a rendőrök még visszaverték (miközben mind az ostromlók, mind a milicisták gázsprayt is bevetettek), a késő esti, második támadás során azonban a tömeg áttörte a kordont, köveket dobált az épületre, összeverekedett a rendőrökkel. A helyszínre kiérkezett Volodimir Korjak vezérőrnagy, Kijev rendőrfőnöke kijelentette, hogy a kerület rendőrségi vezetőjét, Jurij Hladikot felmentette tisztségéből és az összetűzésbe keveredett Andrij Hanniszik rendőr főhadnagy ellen hatásköri túllépésért büntetőeljárást indítottak. Egyúttal bejelentette azt is, hogy nem fognak nyomozni az összetűzésben részt vettek után.

Ugyanakkor másnap a rendőrség honlapján olyan közlemény jelent meg, amely szerint a rendőrtiszt nem bántalmazta a Szvoboda aktivistáját. Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter pedig kilátásba helyezte az összecsapás résztvevőinek felelősségre vonását.

Ezek után a szvjatosinszkiji események résztvevői arra szólították fel az elégedetlenkedőket, hogy egy július 18-ai akción egyesüljenek az akkor Kijevbe érkező vragyijivkai tüntetőkkel, hogy „követeljék nemcsak a belügyminiszter lemondását, hanem az egész rendőrség globális reformját”.

Eközben a Kijevbe tartó vragyijivkai tüntetők útjuk során tüntetést szerveztek Zsaskiv városában (Cserkaszi megye) a járási milícia épülete előtt is.

Elemzők hangsúlyozzák, hogy a rendőrség tevékenységéhez kapcsolódó konfliktusok a belügyi szervek mélyreható megreformálásának szükségességéről tanúskodnak.

fi