Pártkatonából igazgatóhelyettes lesz?

Politikai tisztogatás a Szürtei Középiskolában

2013. július 19., 02:00 , 653. szám

A Szürtei Középiskolában dolgozó 47 pedagógusból a fenyegetések ellenére is 41-en írták alá azt a tiltakozó levelet, amelyben kiállnak Kriczky Beáta igazgatóhelyettes mellett, akit Iván Roszoha, az Ungvári Járási Közigazgatás Oktatási Osztályának vezetője minden áron le akar mondatni. Az aláírók petíciójukat együtt adták át a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal helyettes vezetőjének, és a megyei oktatási osztály vezetőjének. Állítólag, az igazgatóhelyettes helyére a hatalompárt egyik helyi aktivistáját ültetnék, aki ugyancsak az iskolában dolgozik, de a kollektívából szinte senki nem tartja a feladatra alkalmasnak. Az elkeseredett pedagógusok nyílt levelet tettek közzé az egyik közösségi oldalon, illetve eljutatták több Kárpátalján megjelenő lap szerkesztőségébe is.

Úgy döntöttünk, hogy ellátogatunk a Szürtei Középiskolába, ahol az épület felújítása miatt öt pedagógust az iskolában találtunk, akik elmesélték, mi is a probléma a szürtei magyar–ukrán, kéttannyelvű iskolában.

Idén, januárban hivatalosan egészségügyi okok miatt, (valójában persze politikaiak azok az egészségügyinek mondott okok) váratlanul lemondott tisztségéről Haritonovné Ádám Éva, az iskola oktatási-nevelési igazgatóhelyettese, akit az őszi parlamenti választásokat követően azért kényszerítettek lemondásra, mert a KMKSZ képviselőjelöltjének megbízásából vállalt választási bizottsági tisztséget. Ekkor a járási oktatási osztály a megyeivel egyetértésben kinevezte a húsz éve az iskolában dolgozó, már tíz éve az említett igazgatóhelyettesi állásra tartalékként hivatalosan nyilvántartott Kriczky Beátát, akinek a szakértelmét mindenki elismeri, sokoldalú képzettsége és tapasztalata is alkalmassá teszi a feladatra. A kinevezés szinte automatikusan történt, a járás mellett a megyei oktatási osztályon is támogatták Kriczky Beáta kinevezését. Két héttel később döbbenten fogadta a kollektíva a hírt, hogy a mindenki által elismert munkát végző Kriczky Beátát felszólították, mondjon le igazgatóhelyettesi tisztségéről. A kollégák véleménye szerint két hét alatt még hibázni sem volt ideje.

A lapunknak nyilatkozó öt tanár elmondta – nem titok –, az iskolájukban dolgozó Péntek Szilvia tanárnő szeretne igazgatóhelyettes lenni, ő a Régiók Pártjának egyik szürtei aktivistája, akinek a párt megyei vezetői állítólag megígérték ezt az állást. Ő nyújtotta be feléjük most a számlát, és emiatt akarják eltávolítani a frissen kinevezett Kriczky Beátát.

A kéttannyelvű iskola ukrán és magyar tanárai úgy döntöttek, hogy a saját állásuk kockáztatása árán is megpróbálják megvédeni kolléganőjük igazgatóhelyettesi tisztségét. Korábban két beadványban is tiltakoztak a felettes hatóságoknál, de hiába. Harmadszor, július 8-án, külön erre a célra bérelt busszal vitték tiltakozó levelüket Ungvárra, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatalba, ahol Marija Kljap, a megyei oktatási főosztály vezetője fogadta a kollektívát, a 41 aláírással nyomatékosított tiltakozó beadványukat iktatták, majd átadták Ivan Kacsurnak, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elnökhelyettesének is. Mindketten meghallgatták a tantestület tagjait, és arra biztatták őket, hogy küzdjenek az igazukért, Kriczky Beáta pedig ne írja meg a felmondását. Még nem érkeztek visszaindulni, amikor telefonon értesítették a tiltakozó kollektívát, hogy haladéktalanul menjenek haza, mert a Szürtei Középiskolában várja őket főnökük, Ivan Roszoha a járási oktatási osztály vezetője Vira Dankóval együtt, aki az Ungvári Járási Tanács Régiók Pártja által delegált elnökhelyettese. A tanárok elmondták, hogy nem értenek egyet az eljárással, mire Vira Dankótól megtudhatták, hogy nem jól végzik a munkájukat, sőt az igazgatónő sem jól végzi a munkáját. A tanárok és Kriczky Beáta a fenyegetések ellenére kitartottak, a fenyegetők távoztak. Kis idővel később Ivan Roszoha egyedül ment vissza a szürtei iskolába, ekkor már mosolygós, barátkozós stílusban próbálta tudtára adni beosztottainak a nehéz helyzetben lévő oktatási vezető, hogy nem tehet mást, le kell mondassa a korábban általa kinevezett igazgatóhelyettest.

Ezt követően durvult el a helyzet. Az igazgatót és az igazgatóhelyettest naponta behívták a „rajonóra”, ahol igyekeztek őket módszeresen megdolgozni, telefonon keresztül is követelték Beáta lemondását. Kolléganői szerint nehezen bírja már a zaklatást, csak a mellette kiálló munkatársak miatt nem mondott még le. Megindult egy lejárató kampány is a tantestület ellen.

Megkérdeztük az üggyel kapcsolatban Vetrócki Melindát, a Szürtei Középiskola Szülői Tanácsának elnökét, a falu egyik járási képviselőjét is, aki a következőképpen fogalmazott: „A szülők és az én véleményem az, hogy szeretnénk, ha végre már pontot tennének ennek az ügynek a végére. Ugyanis nemcsak a kollektívára, de a gyerekekre is kihat ez a cirkusz. Egyébként szerintem Kriczky Beáta minden szempontból megfelelő személy erre a munkára, tőle alkalmasabbat nem találnak erre a feladatra.”

Megkérdeztük Szallár Sándor járási képviselőt is, aki hivatalos levélben kért tájékoztatást az Ungvári Járási Közigazgatási Hivatal vezetőjétől és az oktatási osztály vezetőjétől is, de egyelőre még nem kapott választ. Ő a történet hátterét megvilágítva elmondta: „Az őszi parlamenti választások után kezdődtek a problémák a Szürtei Középiskolában, amikor a régiósok azt állították, hogy az iskola akkori igazgatóhelyettese, Haritonovné Ádám Éva részt vett a KMKSZ parlamenti képviselőjelöltjének, Brenzovics Lászlónak a kampányában, aki Szürtében első helyen végzett. A Régiók Pártjának helyi kampányszervezője, Péntek Szilvia, a szürtei iskola magyartanára, valamint a szomszédos Téglás főrégiósa, Imre Gyula, aki jelenleg a Sislóci Középiskola igazgatóhelyettese, úgy döntöttek, hogy nekik a hatalompárt melletti szerepvállalásért jár ez a két vezetői állás a szürtei iskolában. A januári igazgatóhelyettes-váltást követően, a kinevezésről tudomást szerző Péntek Szilvia újabb támadásba kezdett, felháborította, hogy bár a korábbi igazgatóhelyettes lemondott, mégsem őt nevezték ki. Én mint járási képviselő ebben az ügyben a járási közigazgatás és annak oktatási osztályának vezetőihez is fordultam, de nem kaptam érdemi választ. Mindenki csak azt mondja: „Ennek így kell lennie. Ez felső szintű utasítás. Hogy ki az a felső vezető, aki ezt követeli, azt nem tudom. Mindenesetre tanulságos a történet annak, aki nem tapasztalta még, hogy hogyan mennek nálunk a dolgok.”

Elismerésre méltó a tantestület és az érintett Kriczky Beáta küzdelme, bízunk benne, hogy végül sikerrel járnak. De bárhogyan is alakul a történet, olvasóinkat tájékoztatni fogjuk róla.

Badó Zsolt