Görög katolikus hittantábor, Antalóc 2011

2011. július 22., 10:00 , 549. szám

2011. július elején ismét összegyűltek a Beregszászi Esperesi Kerület elsőáldozói Antalócon, köszönhetően a Görög Katolikus Ifjúsági Szövetségnek. Az idei táborban 125 gyerek és vezető vett részt. A kedvezőtlen időjárás a hét első felében csak a programok sorrendjénél okozott gondot, de a tábor hangulatán semmi sem rontott.

A regisztrációt és egy kis pihenést követően a résztvevők bemutatkozása következett falvanként, amely után kiderült, hogy nagyon színes a társaság, hiszen Bökénytől Sislócig nagyon sok településről érkeztek. A tábor célja az volt, hogy még közelebb kerüljenek ezek a gyerekek Istenhez és egymáshoz. A reggelek paraklisszal, szent liturgiával kezdődtek, melyen egy nagyon fontos dolgot tanulhattak meg, amit pár szóval le lehetne írni: „Merjünk balgák lenni!”– ezt Tóth Jenő atya fogalmazta meg. Ez alatt azt értjük, hogy ha valakit keresztény viselkedéséért, felebaráti szeretetéért a körülötte lévők balgának tartanak, azokkal ne törődjön, és folytassa azt, amit tesz, hiszen ez nem balgaság, hanem olyan viselkedés, ahogyan mindannyiunknak viselkednie kellene egymással és Istennel. Ezenkívül azt kérték a fiataloktól az atyák, hogy ne vesszenek el, gyakorolják imával, viselkedésükkel, templomba járással hitüket, hiszen így maradhatnak igazán közel az Úr Jézushoz. Minden napot közös esti imával zártunk.

A tízes csoportokba szerveződött táborozók szórakoztató játékokon, versenyeken (foci, asztalitenisz, szkander, tánc, dal, sakk) vehettek részt. Minden este jött a várva várt táncmulatság. A csoportok vezetőjükkel saját zászlót készíthettek maguknak, és himnuszt írhattak, melyet az utolsó este mindenki nagy sikerrel adott elő. Ezen az estén közösen megnéztük a hét alatt készült képeket, melyeken nagyon jókat nevettünk. De nem csak a játéké és a szórakozásé volt a főszerep. Mivel 2011-ben Boldog Romzsa Tódor emlékéve van, ezért a szervezők úgy gondolták, hogy megismertetik a gyerekeket a vértanú életével, melyből kitűnően „vizsgáztak”. Az öt nap alatt megfordultunk Ungváron, ahol a görög katolikus katedrálisban vettünk részt szent liturgián, meglátogattuk a falumúzeumot és az ungvári várat. A meleg napokat fürdőzéssel zártuk, melynek nagyon nagy sikere volt.

Ez a tábor évről évre nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy jól érezzük magunkat, megismerjük egymást, tanuljunk és együtt közelebb kerüljünk Istenhez.

Elek Attila