Petefészek-gyulladás

2010. április 23., 10:00 , 484. szám

Az utóbbi napokban éles has alatti fájásokat érzek, bő váladékozásom és lázam van. Mi lehet a betegségem, és miként kezelhetjük ki? - érdeklődött szerkesztőségünknél egy bótrágyi hölgyolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

- Minden bizonnyal petefészek-gyulladással, annak is az akut változatával állunk szemben - fejti ki beszélgetőtársam. - Ez a kór a méh függelékének (a petefészeknek, a petevezetéknek) a gyulladásos megbetegedése. Általában bakteriális fertőzés következtében alakul ki, de előidézheti a különböző egysejtűek, illetve vírusok által kiváltott fertőzés is. A betegség lehet akut vagy krónikus, az utóbbiról akkor beszélünk, ha két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok. Hajlamossá teszi a megbetegedésre a nőket a stressz, a legyengült ellenálló-képesség, illetve a felhűlés. Sajnos, sokan hűvös időben is hordják a mostanában divatos, a derekat szabadon hagyó pólókat, ami felhűléshez, s végső soron petefészek-gyulladáshoz vezethet.

- Milyen tünetei vannak a kórnak, és miként lehet kikezelni a betegeket?

- Az akut gyulladás tünete a hirtelen jelentkező, éles alhasi fájdalom, a bő váladékozás (fehérfolyás), a láz, a krónikus megbetegedést pedig tompa alhasi fájások jelzik, s a krónikus petefészek-gyulladás meddővé is teheti a nőt. A kezelést csak szakorvos végezheti eredményesen, ne próbálkozzunk az öngyógyítással. A kezelés hossza és módja nagyban függ a kiváltó kórokozóktól és a betegség súlyosságától. Amennyiben baktérium idézi elő a kórt, antibakteriális kezelést végzünk, s azért fontos a szakszerű, kórházi terápia, mert csak így tudjuk kielemezni, milyen kórokozó idézte elő a megbetegedést, s mely antibiotikumokra érzékeny. Ha pedig vírusok vagy egysejtűek okozták a fertőzést, a megfelelő, vírusok, illetve egysejtűek elleni orvosságokkal gyógyítjuk a betegeket. A kezelés időtartama egy hét-tíz nap. Fontosnak tartom még a 14 napos utókezelést (fizikoterápiát), s nagyon jó hatással van a betegre, ha a felépülését követően egyhónapos szanatóriumi üdülésre jelentkezik. Igen jó hatással vannak a szervezet regenerálódására azok a gyógyfürdők, melyek vize sok jódot és radont tartalmaz. Kár, hogy a szociális védőháló meggyengülése miatt sokan nem engedhetik meg maguknak a szanatóriumi utókezelést.

- Kezelhető-e a petefészek-gyulladás által okozott meddőség?

- Igen, a megfelelő gyógyszeres terápiával egy-két hónap alatt általában meggyógyíthatjuk a beteget, de minden a betegség súlyosságától függ.

- Miként előzhetjük meg a kór kialakulását?

- Az évszaknak és az időjárásnak megfelelően kell öltözködni, s ha nincs is panaszunk, évente egyszer jelentkezni kell a nőgyógyászati kivizsgálásra. Emellett kerülendő a stressz és minden olyan állapot, ami legyengíti az immunrendszert.

Lajos Mihály