Budapest-Ungvár légihíd

2008. június 13., 10:00 , 387. szám

Egy Budapest és Ungvár között kialakítandó légihíd lehetőségeiről tárgyalt a hét végén Kemecsei Lajos, a MALÉV kelet-európai regionális igazgatója Oleg Havasi kárpátaljai kormányzóval.

A MALÉV és a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatás közötti megbeszélésen konkrét igényként vetődött fel egy állandó légi összeköttetés kiépítésének lehetősége a magyar főváros és a kárpátaljai megyeszékhely között.

Mint Kemecsei Lajos fogalmazott, a Kárpátaljára utazó nyugat-európai üzletemberek jelenleg Budapestig váltanak repülőjegyet, hogy onnan bérelt személygépkocsival folytassák útjukat Ungvárra. Tekintettel azonban a Záhony-Csap közúti határátkelőn adódó torlódásokra, sokan feladják a várakozást, s az ilyen és ehhez hasonló bosszantó körülmények miatt hiúsul meg olykor egy-egy jövedelmezőnek induló üzleti projektum.

Mivel a légi közlekedés szempontjából Budapest esik a legközelebb Ungvárhoz, szinte természetszerűleg kínálja magát a lehetőség, hogy vagy menetrend szerinti, avagy pedig charter járatok kössék össze Budapestet Ukrajna legnyugatibb megyéjének székvárosával.

A kárpátaljai megyevezetés teljes támogatásáról biztosította a MALÉV elképzeléseit, annál is inkább, mivel az ungvári Rerülőtér már több éve nemzetközi (4 G) státussal rendelkezik, napi 1500 fős utasforgalom lebonyolítására alkalmas, betonján pedig AN-2, 12, 24, IL-18, Tu-134A és Jak-40, 42 gépek landolhatnak.

pp