Szili Katalin Kijevben

Ukrán-magyar tárgyalások

2006. szeptember 15., 10:00 , 296. szám

Hivatalos látogatásra kedden délután Kijevbe érkezett Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke és az általa vezetett magyar küldöttség. Az ukrán küldöttség tagjai voltak a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek vezetői: Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), és Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke.

Szili Katalin elsőként Olekszandr Morozzal, az ukrán parlament elnökével tárgyalt. A házelnök, aki legutóbb három éve látogatott Ukrajna fővárosába, örömmel tapasztalta az ukrán gazdasági és társadalmi fejlődést. Üdvözölte, hogy az ukrán politikai pártok megállapodásával megkezdődött a parlament érdemi törvényhozói tevékenysége, illetve a nemzeti egységnyilatkozat aláírásával stabilizálódott az ukrán belpolitikai helyzet.

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország érdekelt a kiegyensúlyozott ukrán társadalmi és gazdasági fejlődésben és Ukrajnának az euroatlanti közösséghez való közeledésében, és ezért szorgalmazta, hogy a két parlament elnöke évenként találkozzon.

Szili Katalin javasolta, hogy a két törvényhozás közötti kapcsolatokat az 1994-ben megkötött együttműködési megállapodás megújításával tegyék szorosabbá és hatékonyabbá.

A tárgyaláson az Országgyűlés elnöke konkrét kérdésekre is rátért, így többek között arra a nyíregyházi kezdeményezésre, amelynek keretében Magyarország képzési és oktatási támogatással - 2005 óta 40 programmal, összesen 2 millió euró értékben - segíti Ukrajna európai felzárkózását.

A megbeszélésen szó volt az európai 5. közlekedési folyosó kiépítéséről, amelyet Magyarország szorgalmaz. Ez a közlekedési folyosó az, amelyik közelebb hozza és bekapcsolja nemcsak Ukrajnát, de a Budapest számára fontos kárpátaljai magyar kisebbséget is az európai vérkeringésbe.

Konkrét kérdésekről szólva Szili Katalin kérte, hogy Ukrajna támogassa a 104 kárpátaljai magyar iskola tankönyvellátásának megoldását. A házelnök asszony köszönetet mondott a Kis- és Nagyszelmenc közötti határátlépő kérdésének megoldásáért.

A tárgyaláson szó volt arról is, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségre Budapestre várják Viktor Juscsenko ukrán elnököt.

Olekszandr Moroz üdvözölte a parlamenti együttműködési megállapodás megújításának gondolatát. Az ukrán házelnök véleménye szerint hozzájárulhatna a két ország közötti gazdasági együttműködés fejlődéséhez, ha ágazati albizottságokat hoznának létre az ukrán-magyar kormányközi vegyes bizottságon belül.

Moroz kifejtette elképzeléseit egy sor, a migrációs folyamatokkal, a vízumrendszer egyszerűsítésével és a közös határátkelők működésével összefüggő kérdés megoldásával kapcsolatban. A Legfelső Tanács elnöke felvetette a Tarasz Sevcsenkónak Budapesten állítandó emlékmű ügyét is.

Szili Katalin az Olekszandr Morozzal való találkozót követően Volodimir Makuha gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalást az esti órákban. Másnap, szerdán, lapzártánkkal egy időben az Országgyűlés elnöke találkozott Borisz Taraszjuk külügyminiszterrel, Viktor Juscsenko államfővel, Viktor Janukovics kormányfővel és a kijevi magyar közösség tagjaival, majd a délutáni órákban visszautazott Budapestre.

Mint Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke lapunknak elmondta, a magyar házelnök sajnálkozását fejezte ki kijevi tárgyalásai során, amiért az új ukrán választási rendszerben nincs a kárpátaljai magyarságnak parlamenti képviselete.

(Kárpátalja/MTI/rada.gov.ua)