Választások: összefogással jó eredményre számíthat a magyarság

Ülésezett a KMKSZ Választmánya

2006. január 20., 09:00 , 262. szám

Bár a szavazás napjának közeledtével mind zűrzavarosabbá válik az ukrajnai belpolitikai helyzet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) joggal remélheti, hogy amennyiben következetesen ragaszkodik elveihez, s végigviszi kampányát, jó eredményeket érhet el a kárpátaljai magyarság a márciusi helyhatósági választásokon – hangzott el a szövetség választmányának vasárnapi ülésén, melyre a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola nagytermében került sor. Az ülés után tartották meg a "KMKSZ" Ukrajnai Magyar Párt ("KMKSZ" UMP) jelölőgyűlését.

A Választmány ülése Kovács Miklós elnök beszámolójával kezdődött, aki beszédében mindenekelőtt az elmúlt hetek-hónapok belpolitikai eseményeinek elemzésére, a választási előkészületek állására fektette a hangsúlyt. A KMKSZ vezetője örömmel tájékoztatta tagtársait, hogy a mind élesebb politikai küzdelem miatt egyre inkább elhatalmasodó zűrzavar, a szűkös határidők ellenére a szövetségnek és pártjának, a "KMKSZ" UMP-nek a jó szervezésnek köszönhetően eddig sikerült időben megtennie minden, a választásokkal összefüggő lépést, elvégeznie a szükséges előkészületeket.

A parlamenti választásokkal kapcsolatban Kovács Miklós és a vitához hozzászólók megerősítették: a szövetség változatlanul azon az állásponton van, hogy a magyar szavazatoknak a magyar érdekeket kell szolgálniuk, ezért a KMKSZ a magyarság érdekvédelmi szervezeteként kizárólag akkor támogatja valamelyik ukrán politikai erőt, ha azzal hasznára lehet a közösségnek. Tekintettel a választások napjának közeledtével mindinkább felgyorsuló eseményekre, a választmány a szövetség elnökségét bízta meg azzal, hogy a továbbiakban szükség esetén döntsön az esetleges támogatás kérdésében.

Sajnálatos, hangzott el az ülésen, hogy a kárpátaljai magyarság a közösség érdekérvényesítését szolgáló politikai harcok közepette nem érzékelheti az anyaország támogatását. Ellenkezőleg – a magyar kormány ezen a téren is pártpolitikai érdekeket érvényesít az összmagyar érdekekkel szemben, amikor a Gajdos István volt SZDPU(o)-képviselő vezette magyar ellenszervezet kampányát támogatja az alapítványi pénzek egyoldalú elosztásával.

Az új választási rendszerre való áttéréssel a kárpátaljai magyarság sajnálatos módon gyakorlatilag kikerült az országos politikából, amennyiben nem delegálhat képviselőt saját jogán a parlamentbe – mutatott rá Brenzovics László. A KMKSZ alelnöke ugyanakkor úgy vélte, megnő a közösség súlya a helyi tanácsok szintjén, ami fontos, hiszen a jelenlegi jogszabályok értelmében jelentősen növekszik az önkormányzatok szerepe. Mint kifejtette, amennyiben a KMKSZ-nek sikerül megszólítania és összefognia a magyarságot, az előreláthatóan megkerülhetetlen politikai erővé válhat a választások eredményeként az Ungvári, Munkácsi, Beregszászi és Nagyszőlősi járásokban, valamint Beregszászban és Csapon.

Ugyanakkor többen felhívták a figyelmet azokra a veszélyekre, amelyeket a lejárató kampányok, az ukrajnai pártok megtévesztő politikája jelent, illetve az a körülmény, hogy az SZDPU(o) csúfos veresége miatt ezúttal a magyar ellenszervezet, az UMDSZ is úgymond "magyar színekben" indul a választásokon. Mint elhangzott, ezúttal nem kell tartanunk az adminreszursz általános bevetésétől a kampány és a szavazás idején, bár előfordulhat, hogy egyik-másik tanácsi vezető, iskolaigazgató továbbra is úgy próbál majd viselkedni, mintha a narancsos forradalom meg se történt volna.

A magyarság erőinek elaprózását eredményezheti – mutattak rá a felszólalók –, hogy az ukrán pártok ugyancsak meg kívánják szerezni a magyar szavazatokat, ezért igyekeznek magyar képviselőjelölteket is indítani választási listáikon. Ne feledjük azonban, mutatott rá ezzel kapcsolatban Kovács Miklós, hogy a számtalan ukrán pártra leadott magyar szavazatok a kárpátaljai magyarság érdekérvényesítési lehetőségeit szűkítik; arról nem is szólva, hogy a magyar képviselőjelölteknek általában igen előnytelen helyeket ajánlanak fel a választási listákon, azaz többségük valószínűleg úgysem jut be a tanácsokba.

A KMKSZ-nek készen kell állnia, hogy hatékonyan megcáfolja az ellene folytatott lejárató kampány hazugságait – mutatott rá többekkel egyetemben Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének elnöke. A felhozott példák között szerepelt, hogy az oktatási-nevelési támogatás folyósítását Gajdos István érdemeként propagálják sok helyütt, holott az a magyar állam adománya valamennyi határon túli magyarnak, pártállástól függetlenül. Egy másik jellemző csúsztatás az a Mezőkaszonyban terjesztett hír, miszerint a KMKSZ kérésére szigorították meg a magyar hatóságok az ellenőrzést a határon. Holott – mutatott rá több választmányi tag – az intézkedést a jelenlegi magyar szocialista–szabaddemokrata kormány hozta, amely egyértelműen az UMDSZ mellett tette le a voksát, s a KMKSZ nyilatkozatban tiltakozott a határon tapasztalt áldatlan állapotok ellen.

Ezután a Választmány a választásokkal kapcsolatos további teendőket vitatta meg. Így például, a KMKSZ középszintű szervezeteinek előterjesztése alapján a Választmány ismételten tárgyalta azon személyek listáját, akiket a szövetség képviselőjelölteknek ajánl a "KMKSZ" UMP számára a megyei, illetve a járási tanácsokba. Elhangzott továbbá, hogy Orosz Géza személyében a KMKSZ saját polgármester-jelöltet indít Beregszász városában.

Döntött a KMKSZ Választmánya a szövetség közgyűlésének összehívásáról is. Ezek szerint a KMKSZ idei, immár XVII. közgyűlésére március 18-án kerül sor Beregszászban. Ugyancsak határoztak arról, hogy a tanácskozásra minden száz KMKSZ-tag után delegálhatnak egy-egy küldöttet az alapszervezetek.

Végül a Választmány egyperces néma főhajtással emlékezett meg Pál Imréről, a testület nemrég elhunyt viski tagjáról, aki a hetvenes évek eleje óta elkötelezett híve és szolgálója volt a magyar ügynek.

A Választmány ülése után került sor a "KMKSZ" UMP jelölőgyűlésére, amely megvitatta a KMKSZ választási programján alapuló saját programját (lásd lapunk 2005. december 2-i, 255. számát). Eldőlt továbbá, hogy a párt 15 fős listát állít a megyei tanácsi választásokra: 1. Kovács Miklós, 2. dr. Orosz Ildikó, 3. dr. Brenzovics László, 4. Milován Sándor, 5. Gulácsy Géza, 6. ifj. Sari József, 7. Barta Ferenc, 8. Vidnyánszky Attila, 9. dr. Iljasovics Viktor, 10. Magyar László, 11. Matrunics András, 12. Őrhidi László, 13. Virág László, 14. Braun László, 15. Izsák Tibor.