A KMKSZ választási programjavaslata (tervezet)

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

A KMKSZ Választmánya elfogadta a Szövetség választási programjavaslatát, melyet széleskörű megvitatásra bocsát.

A KMKSZ célja a kárpátaljai magyarság önigazgatásának megteremtése, életkörülményeinek javítása egy demokratikus, európai irányultságú Ukrajnában.

Nemzetiségi jogok

A nemzetiségeknek az európai gyakorlatnak megfelelően jogot kell kapniuk az autonómia minden formájának a megteremtésére. El kívánjuk érni a magyar nyelv használatának kiszélesítését. A legalább 20%-nyi magyar lakossággal rendelkező településeken biztosítani kell a dokumentáció, az ügyintézés és a feliratozás kétnyelvűségét.

Az államnak finanszíroznia kell a nemzetiségi kultúra megőrzését szolgáló intézményeket, a magyarok történelmi emlékeinek ápolását. Lehetővé kell tenni, hogy Vereckén felépüljön a millecentenáriumi emlékmű.

Biztosítani kell a Magyarországra való akadálytalan beutazás lehetőségét a schengeni rendszer bevezetése után is. A KMKSZ támogatja annak a lehetőségnek a megteremtését, hogy a kárpátaljai magyarok áttelepedés nélkül juthassanak magyar állampolgársághoz.

Az államnak támogatnia kell az egyházak társadalomépítő szerepét, maradéktalanul vissza kell szolgáltatni a jogtalanul elvett egyházi vagyont.

Az ukrán parlamentben a magyaroknak garantált képviseletet kell kapniuk, s lehetővé kell tenni, hogy minden hivatalban számarányuknak megfelelően legyenek jelen.

Rehabilitálni és kárpótolni kell a kárpátaljai magyarságot a sztálinizmus idején elszenvedett sérelmekért.

A működőképes ország alapja a valódi önigazgatás megerősítése, az önkormányzatok, illetve autonómiák szerves rendszerének megteremtése. Az adminisztratív reformnak a szubszidiaritás elvén kell nyugodnia, vagyis a jogokat és eszközöket azon önkormányzati szerveknek kell megkapniuk, amelyek helyben intézik a polgárok ügyeit, s a felesleges állami adminisztrációs struktúrákat le kell építeni. Az önkormányzatoknak széles jogokat kell kapniuk a saját vagyonnal történő gazdálkodásra, a gazdasági és kulturális társulásra, a külföldön működő önkormányzatokkal való kapcsolatra stb. Biztosítani kell az önkormányzatok működésének költségvetési garanciáit. Minden községnek lehetőséget kell kapnia sorsának önálló irányítására, nem támogatjuk a falvak mesterséges összevonását.

Az adminisztratív reform keretében létre kell hozni a Tiszamelléki járást, amely a többségében magyarlakta településeket foglalja magában.

Gazdaságfejlesztés, munkahelyteremtés, szociális biztonság

Vidékünkön a legfőbb gazdaságszervező szempontnak a munkahelyteremtésnek kell lennie.

Kihasználva vidékünk kedvező fekvését, külföldi és a hazai tőke bevonásával jelentős munkaerő bevonását igénylő gyárak, üzemek létesítését segítsük elő.

Kárpátalján a mezőgazdaságnak kulcsszerepe van. Kedvezményes hitelekkel kell segíteni a kisvállalatokat, mezőgazdasági kis-, illetve magántermelőket. Egyszerűsíteni kell a kisvállalkozások működésével kapcsolatos adminisztrációt.

Támogatásban kell részesíteni az idegenforgalmat, különös tekintettel a falusi turizmusra. Elő kell segíteni vidékünk termálvíz-kincseinek kihasználását.

Erőfeszítéseket kell tenni a szomszédos országokkal való gazdasági kapcsolatok megerősítése érdekében. Biztosítani kell a szabad utazás, munkavállalás lehetőségét. Csökkenteni kell az útlevelek árát, meg kell gyorsítani azok kiadását.

Meg kell szüntetni a kötelező katonai szolgálatot. Annak eltörléséig lehetővé kell tenni, hogy mindenki helyben szolgálhasson.

Minden polgárnak, az állás nélkülieknek is, biztosítani kell a reális létminimumot. Támogatni kell a gyermeket nevelő családokat. Értékálló nyugdíjat, elérhető orvosi ellátást kell biztosítani valamennyi idős honfitársunk számára.

Oktatás, magyar tankerület

Jövőnk záloga a magyar nyelvű oktatási rendszer fenntartása és fejlesztése.

A magyar tannyelvű oktatási intézmények irányítására önálló tankerületet kell létrehozni, amely az iskolák és óvodák mellett magában foglalja a magyar oktatási módszertani központot és a magyar tankönyvkiadót. További szakokat kell nyitni a Rákóczi Főiskolán. A főiskolának állami normatív támogatást kell biztosítani. Különös figyelmet kell fordítani a magyar oktatási nyelvű gimnáziumok, líceumok, középiskolák fejlesztésére. Fel kell számolni a nemzetiségi iskolák hátrányos helyzetét. Minden magyar nyelvű oktatási intézményt fel kell szerelni számítógépekkel, megfelelő oktatási eszközökkel. Biztosítani kell az iskolák magyar nyelvű tankönyvekkel, segédanyagokkal történő ellátását. Lehetővé kell tenni, hogy a magyar iskolákban továbbra is magyar nyelvből és irodalomból érettségizhessenek, hogy ezen iskolák végzősei anyanyelvből és anyanyelven felvételizhessenek az Ungvári Nemzeti Egyetemre.

Településfejlesztés, környezetvédelem

Sürgős intézkedéseket kell tenni a települések úthálózatának javítása, a közvilágítás, vízellátás és csatornázás, valamint a szemételhelyezés biztosítása érdekében. Fejleszteni kell a települések oktatási, kulturális, sport-, egészségügyi, kommunikációs intézményeit. Javítani kell a helyi közlekedést, bővíteni kell a telefonhálózatot. Be kell fejezni a települések vezetékes gázzal történő ellátását. Minden községben teleházat kell létesíteni, melyeket fel kell szerelni modern telekommunikációs eszközökkel, Internet-hozzáféréssel.

A KMKSZ ellenzi a természet kizsákmányolását, erőszakos átalakítását. Tiszai vízi erőművek létesítése helyett komoly árvízvédelmi intézkedésekre van szükség. Le kell állítani az árvízveszélyt növelő fakitermelést. Megengedhetetlen, hogy szemétlerakó helynek használják vidékünket, haladéktalanul meg kell tisztítani környezetünket az egészségre veszélyes hulladékoktól.