Átadták a távadatmérő rendszert

Magyar–ukrán vízgazdálkodási ünnepség

2003. november 7., 01:00 , 147. szám
Persányi Miklós és Vitalij Leljavszkij leleplezik az emlékjelet

A Felső-Tisza és mellékfolyói Ukrajnában lévő területén magyar kormánysegítséggel vízrajzi és vízminőség-védelmi távadat­mé­rő rendszert adtak át múlt csütörtökön.

A magyar–ukrán határon, Tarpa és Badaló térségében megrendezett ünnepségen megemlékeztek a két ország közötti, a határvizekkel kapcsolatos egyezmény 10. évfordulójáról is.

Persányi Miklós magyar környezetvédelmi és vízügyi miniszter ünnepi beszédében kiemelte: ezzel a megállapodással hatékonyan tudják kezelni az árvízi helyzeteket.

A most átadott távjelző rendszer kiépítésére a magyar kormány három részletben 325 millió forintot fordított. Kialakítottak 13 új vízrajzi távmérő állomást, amelyből 9 komplex vízrajzi állomás, 4 csapadékot és léghőmérsékletet mérő távmérő. Megvalósult a teljes kárpátaljai vízgyűjtő területen az URH adat- és beszédátviteli hálózat Nyíregyháza és Ungvár között. A rendszert a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működteti.

– A tiszai árvíz 2001-ben mind ukrán, mind magyar területen pusztított. Ezért a beregi térség megvédése a cél – emelte ki a miniszter.

Elmondta továbbá, hogy a gátak megerősítése mellett mindkét országban egy 15 éves terv keretében 551 millió köbméter víz befogadására alkalmas víztározó rendszert alakítanak ki.

– Az új Vásárhelyi-terv első ütemében 65 milliárd forint beruházással épülnek az árapasztó tározók – közölte Persányi Miklós. – Ez lehetővé teszi, hogy az árhullám 60 centiméterrel csökkenjen.

Az ukrán fél részéről Vitalij Leljavszkij, Ukrajna állami vízügyi bizottságának megbízott elnöke, kormánymeghatalmazott méltatta az együttműködés eredményeit. Nagyra értékelte, hogy magyar segítséggel kiépült a távadatmérő-rendszer, s a gyors és pontos információknak köszönhetően időben dönthetnek a szükséges eljárásokról. A közös együttműködés célja, hangsúlyozta Leljavszkij, hogy megvédjük a térségben élő lakosságot a katasztrófáktól. Mivel a Tisza közös folyó, így a jövőben is mindkét fél közös feladata gondoskodni a térségről – hangsúlyozta az ukrán állami vízügyi bizottság megbízott elnöke.

Az ünnepségen a két küldöttség vezetője átadta a rendszert, majd az együttműködést jelképező emlékjelet avatott a Tisza töltésén a magyar–ukrán határon.

MTI–V. N.