Kégl Ildikó: a szerelem lefolyik a sió csatornán

2024. április 21., 13:09 , 1206. szám

mint egy pogány poézis

lüktet bennem minden
szavad a mólón ülünk
érett sárgabarack a nap
a tihanyi-félszigeten
hajunkba túr buján a szerelem
mannakabócák dala hímzi
az alkonyati eget
szörpöt szürcsölünk
azt kérded élnék-e veled
szép itt és nem a te hibád
hogy én már mindig kétkedek
pedig tökéletes dinamikával
áradnak terveink
színültig töltik
a nyarat de tudom
ősszel lefolynak mind
a sió csatornán

 

 

Papp Sándor Zsigmond azt mondta a szerelemről: „Az is lehet szerelem, ha az emberek nem hazudnak egymásnak egy percig se. Azt adják, ami szavakkal ki nem fejezhető.” Aszlányi Károly pedig így inti férfitársait: „De kérem, férfiak, jegyezzük meg ezt: lehet valakit szeretni, akit nem ismerünk. De nem lehet valakit ismerni, akit szeretünk.”

A halál, az elmúlás mellett a szerelem az, ami leginkább foglalkoztatja az embereket, tehát a költőket is. A szerelem rengeteg vers témája. A legszebbek, a legmeghatóbbak a plátói, a vágyakozó, a be nem teljesülő és a tragikus szerelmekről írt költemények. Mintha az ember, köztük a költő is, szeretné a szenvedést, a kínt. Kínozni önmagát és másokat. A szeretett lényt.

Ott ül mellettünk, a karjainkban tartjuk szerelmünk tárgyát, a nagy Őt, de boldogságunk mégsem lehet teljes. Nem lehet, mert elménkbe befészkeli magát a gonosz gondolat: vajon meddig tarthat ez? Meddig leszünk együtt? Vajon ő is annyira boldog, mint én? Vajon ő is annyira szeret, mint én őt? Az együtt töltött idő nem folyik-e le a Sió-csatornán?

Miközben „a tihanyi-félszigeten / hajunkba túr buján a szerelem / mannakabócák dala hímzi / az alkonyati eget”, elménkben testet ölt a kétely, szerelmünk nem végzi-e be a lebukó nappal?

Kégl Ildikó költő, író, kritikus, újságíró Kazincbarcikán született, jelenleg Miskolcon él. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. Számos könyvet, tanulmányt, riportot írt. Rangos irodalmi szalont vezet. A Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjasa. Amikor a róla szóló cikkeket olvastam, megtudtam, hogy a szerelem vitte Miskolcra, ugyanis ott ismerte meg férjét, aki a bibliafordító Károli Gáspár oldalági leszármazottja. Itt zárul be a kör, hiszen a szerelem mindent legyőz!

            Lengyel János