Felmérés: Bíznak-e az ukránok a háborúval kapcsolatos kormányzati információkban?

2024. április 20., 17:28

Márciusban nem volt túl magas szinten az ukránok bizalma a háborús eseményekkel kapcsolatos, kormányzati forrásokból származó információk iránt – jelentette az RBK – Ukrajina a Razumkov Központ és a Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány felmérésére hivatkozva április 18-án, csütörtökön.

Ezek szerint a válaszadók 39%-a bízik kisebb-nagyobb mértékben a hivatalos forrásokban (csupán 6%-uk jelezte, hogy teljesen megbízik bennük).

A szociológusok szerint ugyanakkor a hivatalos forrásokban bízók aránya így is meghaladja a bennük nem bízókét (utóbbiak a megkérdezettek 29%-át teszik ki). A válaszadók harmada bizonytalan volt e tekintetben.

A felmérést a Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány és a Razumkov Központ végezte 2024. március 21. és 27. között, 2020 válaszadó bevonásával. A felmérést az Ukrajna kormánya által ellenőrzött területeken végezték, ahol nem folynak harcok. Az elméleti mintavételi hiba nem haladja meg a 2,3%-ot.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, hogy a KIIS korábbi felmérése szerint megváltozott a lakosság hozzáállása az internetes cenzúrához a háború alatt. 2024 februárjában az ukránok mindössze 44%-a értett egyet azzal, hogy az ellenséggel szembeni védelem megerősítése érdekében az államnak aktívabban kell ellenőriznie az internetes források információit. 2022 júliusában még a válaszadók 60%-a értett egyet ezzel az állítással.

(rbc.ua/Kárpátalja)