Új kormánystratégia a népességfogyás megállítására

2024. április 7., 15:15 , 1204. szám

A Szociálpolitikai Minisztérium bemutatta Ukrajna demográfiai fejlesztési stratégiáját a 2040-ig tartó időszakra. Célja az ukrajnai lakosság hosszú távú reprodukciójának biztosítása többek között háborús körülmények között, járványok, szegénység, gazdasági válságok, környezeti és ember okozta katasztrófák esetén – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazinja.

„Az Oroszországi Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziója és területe egy részének ideiglenes megszállása a demográfiai válság mélyülését idézte elő, ami a születésszám jelentős csökkenésében, a halálozás növekedésében (mind a katonák, mind a polgári lakosság körében, beleértve a gyerekeket) mutatkozik meg.

További következmény a több millió lakos ideiglenes kitelepítése a veszélyes területekről, valamint a több mint 6 milliós – főként nők és gyermekek – kényszerkivándorlás” – jegyzi meg a Szociálpolitikai Minisztérium.

Az Oroszországi Föderáció fegyveres agressziója növelte a korai halálozást. Így szakértői értékelés szerint az oroszok teljes körű inváziója után az ukránok átlagos várható élettartama a férfiaknál 66,4 évről, a nőknél 76,2 évről (2020-ban) 57,3, illetve 70,9 évre csökkent 2023-ban.

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia Demográfiai és Életminőségi Problémák Intézete szerint e kihívások és veszélyek miatt Ukrajna lakossága 2041-re 28,9 millióra, 2051-re pedig 25,2 millióra csökkenhet.

E tényezők ellensúlyozására és Ukrajna lakosságának hosszú távú reprodukciója érdekében a szociális tárca hat stratégiai célt határozott meg.

1. A születésszám növelése. A Stratégia szerint 2021-ben a teljes születési arányszám (az 1 000 lakosra jutó évi születések számának demográfiai mutatója) 1,16 volt, ami 45%-kal kevesebb, mint amennyi a népesség egyszerű újratermelődéséhez (a hozzávetőleg azonos születési és halálozási ráta következtében állandó népességszámhoz) szükséges.

Az Oroszországi Föderáció agressziójának kezdete óta a teljes születési ráta kisebb, mint 1,0. A népességszám helyreállításához azonban a születési arányszámnak 2,2 körül kell lennie.

2. A korai halálozás csökkentése. A Szociálpolitikai Minisztérium adatai szerint az átlagos várható élettartam Ukrajnában 2020-ban 71,3 évet tett ki. Ez volt a legalacsonyabb mutató Európában.

3. A népesség migrációból adódó növekedésének biztosítása. Annak érdekében, hogy az országba érkezők száma meghaladja a távozók számát, Ukrajna migrációs politikájának arra kell irányulnia, hogy:

‒ visszatérjenek az országba a teljes körű háború következtében kivándoroltak és azok, akik a háború előtt hagyták el az országot;

‒ Ukrajnába vonzzák a világban élő ukrán diaszpóra képviselőit;

‒ lehetővé váljon a más országokból érkező migránsok szelektív bevonása.

4. Az optimális népességmegoszlás biztosítása Ukrajna területén.

5. A társadalom alkalmazkodása a demográfiai öregedéshez és az aktív hosszú élet feltételeinek megteremtése.

6. Az életminőség javítása Ukrajnában.

(pszv/live.pravda.com.ua)