Smihal Varsóban: „Értjük, hogyan fogunk továbblépni”

2024. április 3., 08:07 , 1204. szám

Március 28-án az ukrán kormánydelegáció élén Denisz Smihal miniszterelnökkel tárgyalóasztalhoz ült a Donald Tusk kormányfő vezette lengyel kollégákkal Varsóban, ahol mindenekelőtt a mezőgazdasági termékekkel való kereskedés és a határblokád volt a téma – jelentette a DW.

„Nagy figyelmet szenteltünk a nehéz témáknak: a határhelyzetnek és a kereskedelemnek az agrárszektorban. Értjük, hogyan fogunk továbblépni. Konkrét válaszokat várunk Lengyelországtól az általunk javasolt lépésekre. A legtöbbjüket már végrehajtottuk. Arra számítunk, hogy a mai konzultációknak lesz eredménye, és megtaláljuk a módját a problémás kérdések rendezésének” – nyilatkozta Smihal a találkozó után.

Hozzátette: Ukrajna reméli, hogy az Európai Bizottság bevezeti az Oroszországból és Fehéroroszországból származó áruk tranzitjának és kivitelének tilalmát, valamint jóváhagyja a határátkelőhelyeken végzendő közös ellenőrzésről szóló megállapodást.

A Jevropejszka Pravda szerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök a találkozó után Smihallal tartott sajtótájékoztatón úgy értékelt, „a mezőgazdaságban tettünk egy lépést előre”.

„Olyan megoldásokat keresünk, amelyek nem mindenkinek felelnek meg teljesen, de védik a lengyel gazdálkodók és termelők – másfelől pedig az ukránok – legfőbb érdekeit. Keressük a megoldásokat, és közel vagyunk hozzá, hogy megtaláljuk” – fogalmazott a kormányfő.

Tusk jelezte azt is, hogy tárgyalt Smihallal az ukrán mezőgazdasági importtal kapcsolatos uniós szintű döntésekről, amelyek „talán nem váltanak ki lelkesedést az ukrán félből”.

„De olyan módszereket keresünk, amelyek senkinek sem lennének fájdalmasak” – tette hozzá a lengyel miniszterelnök.

Ugyanez vonatkozik a jövőbeni közúti szállításra is – jelezte.

„Itt szintén érdekellentét volt. Örülök, hogy egyetértésre jutottunk tevékenységünk irányát illetően. Arról van szó, hogy a lengyel és az ukrán fuvarozók munkalehetőségei azonos szintű követelményektől függjenek, hogy ne legyen tisztességtelen verseny” – közölte Tusk.

(ntk/dw.com/eurointegration.com.ua)