Húsvéti hangulat az ungvári skanzenben

2024. március 31., 19:30

A Kárpátaljai Megyei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállítótermeiben március 28-án megnyílt A húsvéti tojások világa X. jubileumi nemzetközi kiállításverseny.

A projekt fő célja a kárpátaljai, ukrajnai és határon túli hímestojás-készítő hagyományok népszerűsítése, fejlesztése, a tojásfestészet fajtáinak megismertetése, hiteles példáinak reprodukálása, a néphagyományok és szokások megőrzése.

Idén nagy számban gyűjtöttek húsvéti tojást a múzeum munkatársai: a kiállításon 550 húsvéti tojást állítottak ki, mintegy 300 darabot pedig kézművesek kínálnak eladásra. A Húsvéti tojások világa című kiállítás a tavalyi évhez hasonlóan nemcsak húsvéti hangulatot varázsol a múzeumlátogatók számára, hanem az Ukrán Fegyveres Erők támogatását is szolgálja. A húsvéti tojások értékesítéséből származó bevételt a katonaság szükségleteire utalják át.

A kiállításon Ukrajna különböző pontjairól, Kárpátaljáról és külföldről jelentős számú népi iparművész jelezte részvételi szándékát. A román és szlovák kollégákkal, valamint a külföldi kézművesekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően a kiállításon a szlovák, román, horvát, cseh, lengyel, svájci és amerikai hímeskészítők munkáit is bemutatják.

(Facebook/RV)