Díjátadó ünnepség a Barna György Stadionban

Megtörhetetlenség Kupa

2024. március 29., 08:13 , 1204. szám

A Sparta Berehove Futballklub sportegyesület és az azt működtető azonos nevű társadalmi szervezet országos futball-utánpótlástornát szervezett a Beregszászi kistérség területén 2024. március 23–29-között. Az első Megtörhetetlenség Kupára Ukrajna különböző részeiről, több korosztályban neveztek csapatok. A 9‒10 évesek és a 10‒11 évesek küzdelmei már lezárultak, az ünnepélyes eredményhirdetésre Makkosjánosiban, a Barna György Stadionban került sor március 26-án. A nagyobb korosztályok küzdelmei még zajlanak.

A sportrendezvényt a társszervező Beregszászi Kistérségi Tanács mellett Magyarország Beregszászi Konzulátusa és a csapatok elszállásolását biztosító Helikon Hotel és Étterem is támogatta. A kárpátaljai csapatok mellett Luckból, Odesszából, Hmelnickijből, Kijevből, Harkivból és Kijev környékéről érkeztek csapatok. A legnépesebb delegáció – több mint száz gyerek – Bucsából érkezett, az Alijev Futballakadémia növendékei.

A díjátadó ünnepségen elsőként a tornát 45 ezer hrivnyával támogató beregszászi magyar külképviselet nevében Fülöp Barna konzul köszöntötte a gyerekeket. Elmondta, hogy amikor a szervezők megkeresték a magyar konzulátust, nem volt kérdés a számukra, hogy támogatják a futballtorna megrendezését, hisz a magyar kormány kiemelten kezeli azokat a projekteket, amelyekkel akár az ukrán gyerekeken, akár az ukrán embereknek tudnak segíteni. Megemlítette, hogy Magyarország a háborútól szenvedő ukrán népnek már számos helyen és jelentős mértékben segített, például Bucsában óvodát épített, középületeket hozott rendbe. A diplomata gratulált a Megtörhetetlenség Kupa minden résztvevőjének, elmondta, abban reménykedik, hogy sokukat majd a televízióban fogja viszontlátni válogatott mérkőzéseken.

Köszöntötte a résztvevőket még Vincze István, a Beregszászi kistérség alpolgármestere is, majd kiosztották a két korosztály három dobogós csapatának az érmeket, okleveleket és a kupákat, valamint a különdíjasok kupáit és nyereményét.

A 9–10 éves korosztályt jelentő „szilvers liga” győztese Hmelnickijből az FC Novator csapata lett, a második a kárpátaljai Dolháról jött Bronyka, a harmadik pedig a Voliny Luck.

A 10–11 éves korosztályban, a „golden ligában” a bucsai Alijev Akadémia csapata lett a győztes, második Kijevből az Atlet, harmadik pedig a Deszna csapata, akik a Kijev megye Brovari járásában található Pogrebiből érkeztek Makkosjánosiba.

Mindkét korosztályban különdíjjal ismerték el a szakemberek az általuk kiválasztott legjobb kapust, védőt, középpályást és támadót.

Az idősebb korosztályba tartozó csapatok küzdelmei még zajlanak, közülük a győztesek március 29-én vehetik át az érmeket és a kupákat.

Badó Zsolt