Önállósult a SZAP

2024. március 28., 16:55 , 1203. szám

A Szakosított Korrupcióellenes Ügyészség (SZAP) március 21-től önálló és független szervként működik – jelentette a forbes.ua a Főügyészi Hivatal sajtószolgálata nyomán.

Az új, önálló közjogi személlyé vált hivatalt az „Ukrajna Büntetőeljárási törvénykönyvének és Ukrajna más, vonatkozó jogszabályi rendelkezéseinek módosításáról a Szakosított Korrupcióellenes Ügyészség függetlenségének megerősítésére” című, 2023. december 8-án elfogadott, 3509-IX. sz. törvény alapján hozták létre.

A tájékoztatás szerint a független korrupcióellenes ügyészség megalakulása nem érinti a folyamatban lévő ügyek kivizsgálását, illetve az állami vád képviseletét a bíróságokon a már folyamatban lévő büntetőeljárásokban.

A SZAP függetlenségének erősítése az IMF egyik feltétele, ami a támogatások folyósítását illeti, valamint szerepel az Európai Bizottság következtetéseiben megfogalmazott, a korrupció elleni küzdelem erősítésére vonatkozó ajánlások között.

A 3509-IX. sz. törvény leválasztja az SZAP-ot a Legfőbb Ügyészség struktúrájáról, és az ügyészségek általános rendszerében önálló ügyészséggé szervezi át, önálló közjogi személy jogállással, továbbá módosítja a versenyeztetési eljárást az SZAP vezetőjének, helyetteseinek és ügyészeinek tisztségeire.

A dokumentum szerint az SZAP feladata a törvények betartásának felügyelete a NABU által az operatív nyomozati tevékenység, a bírósági szakasz előtti eljárás során; az állami vád támogatása a bíróságon a vonatkozó eljárásokban; a polgárok vagy az állam érdekeinek bírósági képviselete a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos ügyekben stb. Az SZAP funkcióinak ellátása keretében nemzetközi együttműködésben is részt vehet majd.

(pszv/forbes.ua)