Választási megállapodást kötött az RMDSZ a két kisebbik erdélyi magyar párttal

2024. március 27., 08:27 , 1203. szám

Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) múlt szerdán Kolozsváron.

A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön megállapodást kötött a két kisebbik erdélyi magyar párttal, nem született hárompárti egyezmény. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Zakariás Zoltán EMSZ-elnökkel, illetve Kulcsár-Terza Józseffel, az MPE megbízott elnökével írt alá megállapodást.

A szövetségi elnök sajtónyilatkozatában elmondta: az európai parlamenti (EP) és a romániai parlamenti választáson egységet kell felmutatni az erdélyi magyar közösségnek, míg az önkormányzati választásokon marad a verseny. Az együttműködéssel megtették a szükséges lépéseket ahhoz, hogy az erdélyi magyar közösség 2024-ben a választások győztese legyen. Ez szükséges, de nem elégséges – tette hozzá –, jó mozgósításra van szükség, ugyanis várhatóan magas lesz a részvétel, és a magyar részvétel arányaiban azonos kell legyen a többségivel. „Nekünk az a fontos, hogy eljussunk minden magyar emberhez” – mondta.

A megállapodások értelmében az RMDSZ EP-képviselőjelölti listáján az EMSZ a 4., míg az MPE az 5. helyen indíthatja jelöltjét, és továbbiakat is javasolhat. Az EMSZ Szilágyi Zsoltot javasolja a 4. helyre.

A romániai parlamenti választásokon az RMDSZ listáján befutó helyet biztosítanak a két kisebb magyar párt jelöltjeinek. Az államelnöki választásokon való együttműködésről június 9-e után döntenek.

 (MTI/Kárpátalja)