Tanúsítványátadó a Rákóczi-főiskolán

Hatvanheten fejezték be sikeresen az angol-, magyar-, ukrán- és németnyelv-tanfolyamokat

2024. március 27., 15:18 , 1204. szám

A Rákóczi Napok rendezvénysorozat keretén belül adták át március 25-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Felnőttképzési Központja által lebonyolított nyelvtanfolyamok végzőseinek a képzés sikeres teljesítését igazoló tanúsítványokat.

Az átadóünnepség résztvevőit elsőként Váradi Natália, a II. RF KMF Felnőttképzési Központjának vezetője köszöntötte. Manapság már elengedhetetlen az idegen nyelvek elsajátítása a mobilitás és a kultúrákon átívelő kapcsolatok megteremtéséhez, valamint a kölcsönös megértés elősegítéséhez. Legalább egy idegen nyelv ismeretét napjainkban nem csupán a diploma követeli meg, hanem már egyfajta létszükségletté vált – fogalmazott.

Orosz Ildikó, a Rákóczi-főiskola elnöke és Csernicskó István, az intézmény rektora is köszöntötte a jelenlévőket, gratulált az elért eredményekhez és további sikereket kívánt számukra.

A II. RF KMF Felnőttképzési Központja szervezésében a 2023–2024-es tanévben is zajlottak nyelvtanfolyamok. Az angol, magyar, ukrán, valamint német alap- és középszintű nyelvi képzések 2023. október 7. és 2024. február 29. között valósultak meg, melyekre előzetesen 175 fő jelezte részvételi szándékát. A foglalkozások 8 kis létszámú csoportban zajlottak, 7 szakképzett tanár bevonásával. A megfelelő módszerek kiválasztása fontos szerepet játszik az idegennyelv-oktatás tekintetében, ezért a szakemberek a legoptimálisabb módon határozták meg azokat a diákok már meglévő nyelvismeretéhez igazodva.

A sikeres szóbeli és írásbeli vizsgákat követően 67-en kapták kézhez a kétnyelvű, ukrán–magyar tanúsítványt: angol nyelvből 26-an, német nyelvből 4-en, ukrán nyelvből 22-en, míg magyar nyelvből 15-en. Számukra Váradi Natália, Orosz Ildikó és Csernicskó István adták át a képzések elvégzését igazoló dokumentumot.

A főiskola 2016 óta együttműködésben áll a Pécsi Tudományegyetem Idegen Nyelvi Központ, ECL Nyelvvizsga Központjával. Az intézmények megállapodásának értelmében így már Beregszászban is lehetőség nyílt nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítványok megszerzésére. A rendezvény végén 3-an vették át a középfokú, B2 szintű angol nyelvtudást igazoló nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítványukat.

lexi