Megrendelésre gyújtogatott a banda

2024. március 26., 21:09 , 1203. szám

A rendfenntartók felszámolták azt a szervezett bűnözői csoportot, amelynek tagjai megrendelésre polgári otthonokat gyújtottak fel az ország különböző régióiban – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Nemzeti Rendőrségre és a Főügyészi Hivatalra hivatkozva.

„Ezt a »szolgáltatást« a Telegramon keresztül lehetett megrendelni, 500–3 000 dollárba került. A gyújtogatók tervet dolgoztak ki a bűncselekmény elkövetésére: felderítették a környéket, üzem- és kenőanyagokat vásároltak és Molotov-koktélokat készítettek belőlük. A következő tíz évet rács mögött tölthetik” – közölte a nemzeti rendőrség.

A nyomozati anyagok szerint a bűnözői csoport szervezője két Kijev és Csernyihiv megyei illetőségű, 20 és 26 éves lakos volt. A „piszkos munka” elvégzésére kilenc, 17 és 34 év közötti Kijev és Zsitomir megyei lakost vontak be, ők maguk a megrendelések felvételével foglalkoztak, illetve elosztották a bűncselekmények elkövetéséért kapott pénzt a csoport tagjai között.

Az érintettek megszervezték az utat a tetthelyre, az ország bármely pontján legyen is az, és gyújtókeverékes palackokat dobtak a házakra és lakásokra. Akcióikról kamerával felvételt készítettek, a felvételt megküldték a megrendelőnek annak igazolására, hogy elvégezték a megbízást.

Ezen a módon a támadóknak sikerült megrongálniuk négy lakást és öt házat Csernyihiv, Poltava, Lemberg, Zsitomir, Vinnicja és Kijev megyékben.

A tájékoztatás szerint a Nemzeti Rendőrség nyomozói 24 házkutatást tartottak a csoport tagjainak lakóhelyén, és bizonyítékot gyűjtöttek a bűnözői csoport mind a tizenegy tagjának érintettségére a gyújtogatásokban. Egyebek mellett lőszert, több mint 10 ezer dollár értékű valutát, a megrendelések felvételére és a bűncselekmények rögzítésére használt mobiltelefonokat foglaltak le, valamint előkerültek a bankkártyák, amelyekre átutalták a pénzt az elkövetett bűncselekményekért.

A Főügyészi Hivatal eljárási útmutatása alapján a bűnbanda valamennyi tagját, köztük a szervezőket is, meggyanúsították idegen vagyon gyújtogatás általi, szervezett csoport tagjaként elkövetett szándékos megsemmisítésével vagy megrongálásával.

(hk/pravda.com.ua)