Évértékelő KMKSZ-közgyűlések az alapszervezetekben

2024. március 26., 08:13 , 1203. szám

Évértékelő KMKSZ-közgyűlések az alapszervezetekben

 

Megyeszerte rendben zajlottak le a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alapszervezeteiben a 2023-as évet értékelő beszámoló közgyűlések. Az immáron harmadik éve tartó háború és egyéb problémák miatt szinte mindenhol tapasztalható volt ugyan némi csökkenés a tagságok létszámát illetően, de dacolva a nehézségekkel a legtöbb helyen a kárpátaljai magyarok kitartanak szülőföldjük mellett, és a helyi közösségeikben igyekeznek megőrizni identitástudatukat.

A Beregszászi Középszintű Szervezethez tartozó Badalóban élénk érdeklődés mellett tartották meg március 23-án a közgyűlést a Petőfi Sándor nevét viselő helyi kulturális központban, ahol Jakab Lajos helyi alapszervezeti elnök invitálására közel százan vettek részt a fórumon.

A Tisza-parti településen az elmúlt egy évben is aktív közösségmegtartó és -formáló élet zajlott. A hagyományokhoz híven megemlékeztek Petőfi Sándor születésének emléknapjáról, a magyar kultúra napjáról, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról, a trianoni évfordulóról, illetve a 79 éve a sztálini lágerekben elhurcolt áldozatokról. A Kárpátalján fellelhető legrégebbi Petőfi-emlékhely, az 1938-ban állított Petőfi Sándor-emléktábla mellett novemberben egy másik nagy költőnknek, a kétszáz éve a nemzeti imánk szövegét megalkotó Kölcsey Ferencnek is emléktáblát állítottak a badalóiak, amelyet Matl Péter ismert szobrászművész készített el. A Magyarok Kenyere programon belül 14 badalói gazda több mint 6 mázsa kenyérnek való búzát adakozott a jótékony célra irányuló közösbe.

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Bacskai József ungvári magyar főkonzul, illetve Buczkó István beregszászi konzul, akik hozzászólásukban köszönetet mondtak a helyieknek a történelmi értékeik ápolásáért, a falu közösségének megtartásáért és a szülőföldön való maradásért.

A Beregszászi Kistérségi Tanács képviseletében Vince István polgármester-helyettes számolt be a kistérség helyzetéről, az itteniek életét leginkább befolyásoló problémákról.

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének nevében Sin József elnök úr tartott tartalmas tájékoztatót a kárpátaljai magyarságot érintő kérdésekről.

A helyi intézmények vezetői rövid beszámoló keretében ejtettek szót a helyzetükről, a felmerülő problémákról és azok lehetséges megoldásáról.

A Nagyberegi Alapszervezet március 16-án tartotta meg éves közgyűlését, melyen kiemelt vendégként jelen volt Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (BJSZ) elnöke, járási tanácsi képviselő, valamint Géczi Tihamér, a Nagyberegi Dobrai Péter Líceum igazgatója, járási tanácsi képviselő, továbbá a Nagyberegi Kistérségi Tanács KMKSZ-frakciójának képviselői.

Az esemény során Vass Bertalan megtartotta éves beszámolóját, elemezte sokéves munkájának eredményeit, majd saját kérelme alapján letette elnöki tisztségét. A hosszú éveken át végzett kitartó munkáját, valamint a magyar kultúra ápolásáért tett erőfeszítéseit a közösség nevében Géczi Tihamér köszönte meg, valamint Sin József, a KMKSZ BJSZ elnöke, aki szép ajándékot is átnyújtott a leköszönő elnöknek.

Az elnökség távozását követően a jelenlevők új elnökséget választottak. A Nagyberegi Alapszervezet elnöki posztjára Juhász Edinát jelölték és választották meg. Beszédében hangsúlyozta a kultúra és a magyarság megőrzésének fontosságát a jelenlegi kihívásokkal teli időszakban. Kiemelte a közösség kulturális élete fenntartásának jelentőségét, mint a magyar identitás megtartásának alapját. Az alapszervezet alelnökévé Tóth Tündét választották meg.

Sin József köszöntő beszédében áttekintette a KMKSZ eredményeit, szólt a felmerült nehézségekről és hangsúlyozta az összetartozás fontosságát. A résztvevők figyelmesen hallgatták a beszámolókat és köszöntéseket, és egyetértettek a közösség iránti elkötelezettségben.

Beregújfaluban Tóth Bertalan alapszervezeti elnök köszöntötte a közgyűlésen megjelenteket, majd Máté Ádám, a helyi iskola tanulója elszavalta a Nemzeti dalt.

Beszámolójában Tóth Bertalan elnök ismertette az alapszervezet által elvégzett munkát, valamint beszámolt kistérségi képviselőként kifejtett tevékenységéről is. A sikerek mellett felvetette a község problematikus gondjait is, s a munkában való aktívabb részvételre biztatta az alapszervezet tagjait.

Sin József, a BJSZ elnöke az összefogás fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét, hisz a községben működnek oktatási és kulturális intézmények és egyházi közösségek is. Ünnepeinket, tradícióinkat, intézményeinket mindenáron meg kell tartani, az emberek ezt várják tőlünk – szögezte le az elnök.

(tamási), SJ