Egyre több nő kap ajándékba autót

2024. március 25., 08:13 , 1202. szám

A Belügyminisztérium adatai szerint Ukrajnában nőtt az adományozási szerződés alapján nőkre átregisztrált gépkocsik száma. Az ngl.media szerint ez összefügghet azokkal a jogalkotási kezdeményezésekkel, amelyek jelentősen korlátoznák a mozgósítás alól kibújó férfiak rendelkezését javaikkal.

A portál a Belügyminisztérium által közzétett, járművekre és tulajdonosaikra vonatkozó havi adatokat elemezve figyelt fel rá, hogy jelentősen nőtt a jármű-regisztrációs eljárások száma ajándékozási szerződés alapján. Például az elmúlt év során a belügyi tárca területi szolgáltató központjaiban 2,3-szeresére nőtt az ajándékozás miatt újraregisztrált gépkocsik száma. Míg általában havonta mintegy kétszáz ilyen eset volt, 2023 nyarától egyre gyakoribbá váltak. Decemberben az ajándékozási szerződések száma megközelítette az 500-at, januárban meghaladta az 1 000-et, februárban pedig az 1 300-hoz közelített.

„Hipotézisünk szerint az ukrán férfiak tömegesen kezdték átíratni autóikat feleségeikre, bizonyos jogalkotási kezdeményezések miatt is, amelyek megtiltanák a mozgósítás alól kibújó férfiaknak vagyonügyletek lebonyolítását, és korlátoznák a tulajdonukban lévő járművek vezetését. Érdemes hangsúlyozni, hogy ezen törvénytervezetek egyike sem vált még törvénnyé” – írja az ngl.media.

A portál rámutat arra is, hogy 2023 decemberétől a nők sokkal gyakrabban kaptak ajándékba autókat, mint a férfiak. Például októberben a megajándékozott nők/férfiak aránya 175 volt a 110-hez, novemberben 157 a 144-hez, ám decemberben már 361 a 114-hez. Januárban 865 nőre 159 férfi megajándékozott jutott. Februárban hatszor több nőt ajándékoztak meg autóval, mint férfit.

Az elmúlt hónapokban a nőknek leggyakrabban 2007–2018-ban gyártott személyautókat ajándékoztak, 2022‒2023-as gyártású új autókat csak mintegy nyolcvan esetben. A leggyakrabban ajándékozott modellek a Volkswagen Passat, a KIA Sportage és a Skoda Octavia voltak. Ugyanakkor a nőknek teherautókat, vontatókat, autószállítókat, sőt tartálykocsikat is ajándékoztak.

(szcs/ngl.media)