Kuzin: A háborúval a koronavírus nem ért véget, csak a háttérbe szorult

2024. március 24., 17:43

A koronavírusnak a háború alatt nem lett vége, de a nagyszabású ágyúzások és harcok közepette háttérbe szorult. Továbbra is regisztrálnak Ukrajnában koronavírusos eseteket – jelentette ki az RBK – Ukrajinának adott, március 23-án, szombaton megjelent interjújában Ihor Kuzin ukrán közegészségügyi főorvos.

Kuzin jelezte, a háború alatt az ukránok számára fontosabbak a biztonsági kérdések. 2023 óta Ukrajnában és a világon a koronavírus átkerült az olyan állandó problémák és betegségek kategóriájába, amelyeket az egészségügyi ellátórendszerben tartanak nyilván.

Elmondása szerint 2023 októbere óta több mint 147 000 ukrán fertőződött meg Covid-19-cel. Öt hónap alatt 815 halálesetet regisztráltak. Közülük négyen 17 éven aluliak voltak.

A háború kezdetével az oltási kampány szinte nullára esett vissza.

„De már az Oroszországi Föderáció ukrajnai inváziója előtt sikerült beoltani a lakosság jelentős részét, ezért a háború kitörése után mégsem tapasztaltuk a betegség kitörését, amikor az emberek kezdtek óvóhelyeken gyülekezni és intenzíven kommunikálni; még annak ellenére sem, hogy a karantén-korlátozásokat szinte teljesen feloldották” – mondta el Kuzin.

(rbc.ua/Kárpátalja)