Felmérés: Az ukránok bevételeik több mint felét élelmiszerre és a befizetésekre költik

2024. március 23., 12:08 , 1202. szám

Az ukránok jövedelmeik mintegy 66%-át költik élelmiszerekre és a kötelező befizetésekre, ami több mint kétszerese a világátlagnak – derül ki a Deloitte Ukrajnában Az ukránok fogyasztói attitűdjei a teljes körű invázió második évében című tanulmányából, amelyet az Ekonomicsna Pravda ismertet.

„Idén összevetettük az ukránok fogyasztói attitűdjeit a németországi, lengyelországi, egyesült államokbeli, kanadai, dél-afrikai köztársaságbeli fogyasztók hozzáállásával és a világátlaggal. Az ukránok költik a legtöbbet élelmiszerre és a kötelező befizetésekre azon országok lakosai közül, ahol a felmérést elvégezték. Ez a mutató eléri a 66%-ot, ami több mint kétszerese a világátlagnak. Ukrajna az egyetlen a vizsgált országok közül, ahol e kategória kiadásai meghaladják az 50%-ot” – áll a jelentésben.

Ugyanakkor a vizsgálat szerint az ukránok lényegesen kevesebbet költenek a nem alapvető szükségletnek minősülő árukra és szolgáltatásokra.

A legszembetűnőbb különbség a költségvetés beosztásában a következő kategóriákban tapasztalható:

‒ szabadidő (beleértve az éttermek/kávézók látogatását), rekreáció és turizmus: az ukránok költségvetésük 2%-át költik erre a kategóriára, míg Németországban 17%, Lengyelországban 15%, az Egyesült Államokban 19%, Kanadában 15%, a Dél-afrikai Köztársaságban (DAK) 17% ez az arány;

‒ elektronika, háztartási gépek és háztartási cikkek: az ukránok költségvetésük 2%-át költik erre a kategóriára, míg Németország lakosai a 10%-át, Lengyelországban a 12%-t, az Egyesült Államokban a 12%-át, Kanadában a 10%-át, a DAK-ban a 14%-át.

Az olyan kategóriákban, mint ruházat és lábbeli, egészségügy, közlekedési költségek és a digitális szolgáltatások, nincs jelentős különbség az ukránok és az összevetésben szereplő országok lakosai között – teszi hozzá a cég.

(ntk/epravda.com.ua)