Az IMF elnöke szerint lassulni fog az ukrán gazdaság növekedése

2024. március 23., 17:50

Ukrajna gazdasága stabilnak bizonyult a háborús körülmények között; a makrogazdasági mutatók tavaly a vártnál erősebbeknek bizonyultak. A fellendülés azonban 2024-ben lelassul. Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elnöke erről azután beszélt, hogy az IMF igazgatósága jóváhagyta Ukrajna számára az újabb, 880 millió dolláros hitelrészletet – írja a korrespondent.net március 22-én, pénteken.

„Oroszország ukrajnai inváziója továbbra is hatalmas szociális és gazdasági kiadásokkal jár Ukrajna számára. A makrogazdasági és pénzügyi stabilitás azonban megmaradt, ami az ukrán kormányzat hozzáértő politikáját, valamint a jelentős külső támogatást tükrözi” – véli az tisztviselő.

Ukrajna gazdasága a 2022-es 29,1 százalékos zuhanás után 2023-ban 5 százalékkal nőtt, 2024-ben azonban 3-4 százalékra mérséklődik a növekedési ütem – prognosztizálja az IMF.

„A jövőben... a fellendülés valamelyest lassulni fog a kilátások rendkívül magas kockázatai miatt, amelyeket főként a háborúval kapcsolatos kivételesen magas bizonytalanság, valamint a külső finanszírozás lehetséges késései okoznak” – mondta Georgieva.

Az ukrán hatóságoknak ébernek kell lenniük, ami ezeket a kockázatokat illeti – tette hozzá. Szerinte nagyon fontos, hogy az adományozók által Ukrajnának juttatott valamennyi külső finanszírozás időben és kiszámíthatóan megérkezzen Ukrajna nehezen megszerzett makrogazdasági stabilitásának védelme érdekében.

(korrespondent.net/Kárpátalja)