Összehangoltan segít a Tisza ETT, valamint a Várda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület Kárpátalján

2024. március 22., 16:49 , 1203. szám

Továbbra is folytatja összehangolt támogatását Kárpátalján a kisvárdai székhelyű Tisza Európai Területi Társulás (Tisza ETT), valamint a Várda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

A háború kirobbanása óta e két szervezet már több ízben ellátogatott Kárpátaljára, elsősorban felmérni a szükséges igényeket, majd azt követően célirányosan juttattak el segélyszállítmányokat különböző szervezetek és intézmények részére.

Az akciójuk során azokat az adományokat juttatták célba, amelyeket hollandiai partnereik szereztek be, akik szintén jelen voltak a látogatásokon. Az átadók során – előzetes egyeztetés alapján – mindenhová célzott segítség érkezett.

A mostani alkalommal többek között ellátogattak az Ungvári Művészeti és Kulturális Akadémia kollégiumába, ahol az orosz–ukrán háború kezdete óta szállásolnak el a harci övezetből menekült családokat. Jelenleg közel ötvenet, köztük sok gyermeket, így az adományokat rejtő dobozok az alapvető élelmiszerek mellett könyveket, édességeket és játékokat is rejtenek.

„Az itt lakók többsége édesanya és gyermek. Mivel huzamosabb ideje tartózkodnak itt, és bizonytalan a jövőjük, nagy segítséget jelent az ellátásukban az önkéntesek és civil szervezetek támogatása” – fogalmazott Natália Setelja, az Ungvári Művészeti és Kulturális Akadémia rektora.

„Már két éve, hogy Kárpátalján tartózkodunk, hiszen a városunkat szétlőtték, a házunkat földig rombolták. Az, hogy otthont biztosítanak számunkra, hatalmas segítség, mindemellett köszönet illeti a mecénásokat is, a hollandokat és magyarokat, akik rendszeresen hoznak élelmiszert és higiéniai termékeket, törődnek az ukrán emberek sorsával, reményt adnak nekünk, hogy nem vagyunk egyedül, és jó érzés, hogy más országokban is gondolnak ránk” – mondta egy Luhanszk megyéből érkezett menekült.

A két kisvárdai egyesület havonta akár több alkalommal is hoz ide adományokat, az előzetes egyeztetés alapján mindig azt, amire a legnagyobb szükség van, ezzel megkönnyítve a vezetőnő munkáját is.

„Az Ungvári Művészeti és Kulturális Akadémia munkája példamutató, hiszen amellett, hogy szállást nyújtanak a menekülteknek, a felnőtteknek munkát, ezáltal megélhetést is biztosítanak. Mi pedig azért munkálkodunk, hogy amit megteremtenek maguknak, próbáljuk meg fenntartani, éppen ezért lehetőségeinkhez mérten igyekszünk biztosítani a rendszeres tartós élelmiszer-adományokat” – hangsúlyozta Erdélyi Tetyana, a Várda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület elnöke.

Emellett mindkét szervezet kiemelt hangsúlyt fektet az egészségügyi intézmények támogatására, így számos kórházat is támogatnak Kárpátalján, többek között Ungváron, ahová most tolószékeket, asztalokat és persze élelmiszert is hoztak.

„A háború folytatódik, és mi már egy éve segítünk a kórháznak, ahol sok harci sebesültet kezelnek. Minden szombaton főzünk nekik, de emellett lelki segítséget is igyekszünk nyújtani, és a támogatóinkon keresztül, mint amilyen a Várda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, igyekszünk beszerezni minden eszközt, amire szükségük lehet” – fogalmazott egy önkéntes.

Az orosz agresszió kezdete óta mindkét szervezet kiemelt hangsúlyt fektet a gyermekotthonok támogatására. Nagydobronyban folyamatosan elkel a segítség, hiszen a befogadottak száma egyre nő. Már elérte a 110-et.

Katkó Andrea, a Nagydobronyi Irgalmas Szamaritánus Református Gyermekotthon Jótékonysági Szervezet igazgatója elmondta, hogy egyre nagyobb létszámban fogadnak be gyermekeket, akiknek az ellátásához szükségük van segítségre, hiszen semmilyen állami támogatásban nem részesülnek. Emellett őszinte háláját fejezte ki a most átadott adományokért is, hiszen hatalmas segítséget jelent az intézményben elszállásolt gyermekek étkeztetésében.

Ez alkalommal közel tíz intézménybe juttatott el támogatásokat a két magyarországi segélyszervezet. A hollandiai adományozók egy csoportja is velük tartott.

„A most Kárpátaljára hozott támogatás értéke mintegy húszezer euró. Mindez egyszerű emberek gyűjtéséből származik, hogy segítsék az itteni rászorulókat. Fontosak a tárgyi adományok, hiszen ezekkel a nélkülözők mindennapi szükségleteit igyekszünk kielégíteni, de emellett a lelki épülésüket is szeretnénk segíteni, ezért hoztunk ukrán és orosz nyelvű bibliákat is” – számolt be William Shaken holland támogató.

Ez már az ötödik olyan segélyszállítmány, amelyet holland polgárok gyűjtöttek a keresztényi szeretet és segítségnyújtás jegyében.

Hollandiában továbbra is zajlik a gyűjtés a háború miatt bajba került ukrajnai emberek, családok és a gyermekotthonok számára. A két kisvárdai egyesület pedig gondoskodik az adományok célba juttatásáról.

TV21 Ungvár/K. K.